"Me hakkame nägema spordiväljakutel väga palju surmasid. Sportlased, kes seda kasutasid, ei saa seda enam teha ega ole enam kaitstud. Ravim on turul olnud 32 aastat ning ühtäkki on see keelatud. Äkksurmasid hakkab üha sagedamini nägema," ütles Calvins.

Esmaspäeval dopinguga vahele jäämisest teatanud tennisist Maria Šarapova on meldooniumi enda sõnul võtnud juba kümme aastat erinevate tervisehädade tõttu. Peamiselt kasutatakse seda diabeedi ja südamehaiguste raviks. Kuna ilmnesid aga kahtlused, et sportlased kasutavad seda vastupidavuse tõstmiseks, pani WADA selle keelu alla.

Juba on meldooniumiga vahele jäänud näiteks 1500 meetri jooksu maailmameister Abeba Aregawi, 2015. aasta Tokyo maratoni võitja Endeshaw Negesse, Venemaa jäätantsija Jekaterina Bobrova, Ukraina laskesuusataja Olga Abramova ja Rein Taaramäe tiimikaaslane Eduard Vorganov.

Mullu Bakuus toimunud Euroopa mängudelt avastati meldooniumi 13 medalivõitja kehast, kuid siis oli see veel lubatud.

"Minu arust süsteem töötab," rääkis endine WADA president Sir Craig Reedie. "Ravimi kohta tehti uuringuid, seda jälgiti ning sportlastele anti teada, et see on kindlast kuupäevast keelatud. Ma ei kujuta ette, mis vabandusi siin veel saab olla."

Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port ütles veebruaris Delfile ja Eesti Päevalehele, et tõenäoliselt on ka Eesti sportlased meldooniumi võtnud. "Kui sportlaste seas mõni aine populaarseks on saanud, siis võib arvata, et ka Eesti sportlased on seda võtnud," sõnas Port.

Spordiarst Mihkel Mardna sõnul on mildronaat Eesti sportlaste seas olnud kasutusel aastakümneid. Tema isiklikult pole seda kellelegi välja kirjutanud, kuid teab mitmeid arste, kes on seda teinud.