Me olime Ekspressi delegatsiooniga tagasiteel Brüsselist Tallinna, ja meie reisi korraldanud Kaja Kallase kontor oli ettenägelikult vältinud Estonian Airi otselennu broneerimist. Pärast maandumist Tallinnas peale keskööd olid kõik üsna väsinud, Su väikesed lapsed veel seda enam, ma kujutan ette. Kõik kiirustasid lennujaamas väljapääsu suunas, ja Su mees oli vist võtnud lapsed enda hoole alla, Sina liikusid pere pagasiga eraldi neil järel. Me kõik ruttasime mööda kolmest politsei- ja piirivalveameti töötajast – kõik, peale Sinu. Sest Sinu nad peatasid, paludes Sul välja otsida oma isikut tõendava dokumendi.

Ma ei tea, mida Sa tundsid. Aga ma tahan nende pärast Sinu ees vabandust paluda.
Ma ei tea, mis värvi Su isikut ja Soome-Eesti vahel reisimise õigust tõendav dokument on, või mis sellel kirjas on, ma ei tea, mida ametnikud Sult veel küsisid või kaua Sul nendega asjaajamine aega võttis. Ma tean, sest ma küsisin Politsei- ja Piirivalveametist üle, et sel päeval ühtegi rikkumist ei tuvastatud, nii et ma loodan, et Sa jõudsid ühel hetkel oma sihtpunktini. Ma ei tea, mida Sa tundsid. Aga ma tahan nende pärast Sinu ees vabandust paluda. Sest see oli nahavärvi järgi diskrimineerimine.

See, et politsei- ja piirivalveamet on hakanud seoses terrorirünnakute ja rändekriisiga suurendanud pistelisi kontrolle ka nn Schengeni-siseste reisijate seas, ei ole enam ilmselt kellelegi uudis. Lennujaamas on suuremaid reide sel aastal korraldatud 7, nende käigus on tabatud 15 isikut, kel puudus vajalik reisidokument. Nendest enamik olid Skandinaavia turistid, kes on harjunud, et Rootsis-Norras aktsepteeritakse ka näiteks juhiluba, ja olid Eesti seadustele vastava reisidokumendi maha jätnud, ütleb politsei. Umbes kuu-poolteist tagasi, saabudes Tallinnasse Saksamaalt, ootas mind samuti ees ootamatu dokumendikontroll – kuid seekord kontrolliti kõigi reisijate dokumente, nahavärvist sõltumata. Tol päeval tabati kaks ilma sobiva dokumendita reisijat.

Hiljuti leppisid EL siseministrid kokku Pariisi terroriaktidega seoses Schengeni välispiiridel kontrolli tõhustamise vajaduses. Prantsusmaa ja ka teised Schengeni riigid on ajutiste meetmetena viinud sisse ka Schengeni-siseseid kontrolle, ja nii ei ole paraku midagi ebaloomulikku ka selles, kui sama kehtestatakse Eestis. Niisamuti on mõistetav, kui on vaja läbi viia pistelisi kontrolle. Aga lepime kokku: kui hakatakse dokumente kontrollima, las siis kannatavad selle all võrdselt kõik. Või siis potentsiaalselt kõik, juhuvalimi alusel. Mitte ainult tumedama nahavärviga naisterahvas, kohanumbriga 17D. Palun vabandust, palun tule jälle.