Ei mäletagi või? See on selline video, mille pildiline pool moodustab sinu ümber täisringi. 360 kraadi. Ükspuha kui palju pead ehk vaatevälja pöörad, midagi vaadata on ikka.

Populaarteadus-, tehnoloogia- ja ajalooteemaline telekanal Discovery (ehk siis Delfi Forte väga suur vend) on otsustanud ka 360 video rongile hüpata ja muutnud tasuta kättesaadavaks hunniku vastavat vaatamismaterjali.

Neile pääseb ligi otse veebis - aadressil discoveryvr.com - või mobiiliäpi abil. Selle nimi on DiscoveryVR ning see on saadaval Apple'i ja Androidi nutiseadmetele.

Esimese hooga saad vaadata Discovery telesaadete tegemise ajal lisaks toodetud klippe, mis on salvestatud mitme kaameraga, et 360kraadiline pilt ikka kokku saada.

Teiste seas on siin saatest "Mythbusters" ("Müüdimurdjad") pärinevad haikalaklipid, aga ka "Gold Rush" ("Kullapalavik"), "Survivorman" jt.

Vaatamiseks on vaja Google Cardboardi, Samsung Gear VR-i ja tulevikus kõlbab ka Oculus Rift, kui see ilmub, loodetavasti 2016. a alguses.

Meeldetuletuseks: 360 video kohta pikemalt

Nagu nüüdseks juba loodetavasti selge, on 360 video jälgimiseks vajalik erivarustus ehk täpsemalt virtuaalreaalsus-seade.

Kui ei raatsi sellisele imeasjale raha kulutada, on võimalik kasutada lihtsalt nutiseadet, millele juurde osta odav seade Cardboard.

Osad videod on vaadatavad ka lihtsalt brauseris Chrome, kus vaatevälja saab hiirekursori abil vasakule-paremale sikutada. Et näha ka seda, mis toimub külgedel ja selja taga.