1. Kalorite lugemine on ülimalt ebatäpne

Kalorite lugemine piinliku täpsusega on võimatu. Kui sa sööd igapäevaselt 50 kalorit rohkem, siis teoreetiliselt peaksid sa võtma 5 aastaga 11 kilo juurde. Kogemata 50 kalori jagu üle süüa on aga imelihtne. Kas sa teadsid, et kalorite koguse vahe toiduaines ja pakendi sedelil ei tohi erineda rohkem kui 20%? Kontrolli selle üle aga praktiliselt ei teostata. Restoranitoitude kalorsusel puudub aga ilmselgelt igasugune piirang. See tähendab, et su lemmikus seljankas ei pruugi olla mitte 500 kalorit, nagu sa arvasid, vaid hoopis 600.

Ja ka kodus süüa tehes, kuidas sa arvestad praadimiseks kasutatud õli kaloreid? Kui palju imendus toidu sisse, kui palju jäi pannile (või taldrikupõhja)? See kõik annab selguse, et kalorite lugemine ei ole täpne.

2. Musklid põletavad rohkem kaloreid

Mida suurem on su lihasmass, seda rohkem kaloreid vajab su keha igapäevaseks energiaks. Selleks, et kasvatada lihasmassi, pead sööma rohkem kaloreid, kui sa neid kulutad. Sellest ei saa üle ega ümber. Mida vähem sa sööd, seda aeglasem on su ainevahetus. See tähendab, et sa põletad vähem kaloreid.

3. Kvaliteet mitte kvantiteet

Poodides olevad light tooted peaksid justkui olema meie kehale paremad, kuid kas ikka on? Light tooted on meile hoopis halvad.

  • rasvad on asendatud suhkruga
  • vitamiinid A, E, K ja D asuvad rasvas (kui rasv on läinud, on ka vitamiinid läinud)
  • madala rasvasisaldusega toitudesse on tihti lisatud sünteetilisi vitamiine (mida keha ei oska kuigi osavalt omastada)
  • madala ja kõrge rasvasisaldusega toote hind on enam-vähem sama (mis sisuliselt tähendab, et sa maksad vähema eest rohkem)

4. Kalorid annavad eluks energiat

Asi on väga lihtne. Kalor on energia ühik. Inimene, sealhulgas tema aju, lihased ja organid vajavad eluks energiat. Süües kvaliteetset toitu, mis sisaldab piisavas koguses energiat, pole sa pidevalt väsinud ning su mõistus on terav hommikust õhtuni. Sul on jõudu jalutada, teha trenni ning olla palju aktiivsem, mis kokkuvõttes kulutab hulga rohkem kaloreid.

5. Kalorite lugemine põhjustab stressi

Võib vist julgelt väita, et keegi ei naudi kalorite lugemist-arvutamist. Keegi ei tee seda vabatahtlikult. See on lihtsalt tüütu. Ja matemaatika… enamusele meist tekitab ainuüksi see sõna stressi. Stress aga on põhjuseks tervele hulgale terviseprobleemidele, see ei lase meil nautida ei elu ega toitu. Lisaks ei langeta stressis inimene kergelt kaalu.

6. Kalorite lugemisega ei kuula sa enam oma keha

Normaalne terve organism suudab ise märku anda, kui tal on mingist ainest puudus. Mõnikord vajad sa rohkem süsivesikuid, mõnikord rohkem rasvasid. Olgu selle põhjuseks suurem füüsiline aktiivsus, rasedus, kliima või midagi muud. Kaloreid lugedes kaotad sa võime kuulata oma keha, sest see on arvatavasti regulaarselt näljas.

Kokkuvõtteks

Tegelikult on kalorite lugemisel oma koht olemas. Ja see on poes sisseoste tehes. Jälgides silte ja sedeleid, näeme oma valikuid adekvaatsemalt. Me näeme, et rämpstoit mitte ainult ei sisalda naturaalsest toidust rohkem kaloreid, vaid selles puuduvad paljud vajalikud vitamiinid ja mineraalid. Samuti taipame, et naturaalselt rasvased toidud nagu munakollane, maheliha, toorpiim a päris või on äärmiselt toitainete tihedad – väiksema toidukogusega saad sa kõik vajalikud ained kätte.

Küsi endalt:

  • Kas sa soovid kaalus alla võtta?
  • Kas sa soovid lihaseid kasvatada?
  • Kas sa soovid tervet last?
  • On sul vitamiinide või mineraalide puudus, mille leevendamiseks ostad apteegist kalleid vitamine?
  • On sul depressioon või masendus?
  • Kas sa haigestud tihti?
  • Kas sa kannatad allergiate käes?

Kui sa vastasid vähemalt ühele neist küsimustest “Jah”, siis ära loe kaloreid.

Allikas: Paleo.ee