Ahne plaan - las linn maksab Kilgi metsikud kulutused kinni

Kui Järvevana teed laiendati, väitis Rein Kilk, et on omandanud tee alla jääva krundi 29 miljoni krooni eest. Tegelikult raha tema taskust välja ei liikunud. Lisaks joonistas Kilgi firma Zelluloosi kinnisvara "äriplaani", mille kohaselt firma olevat saanud majanduslikku kahju 54 600 000 krooni ehk 3,5 miljonit eurot!
Tallinna linn bluffi ei uskunud. Linna hinnangul oli krundi väärtus 1 miljon krooni, krunt oli selgelt määratud tee laienduse alla jääma. Asjaolu, et Kilgi firma oma jutu järgi mõttetu krundi "ebamõistliku hinnaga ostis, ei anna alust nõuda, et linn eaks Tartu mnt 80s kinnisasja avalikeks huvideks sundvõõrandamisel äriühingu poolt ühingule endale tekitatud kahju hüvitama," kirjutas abilinnapea Eha Võrk.
Ka keskkonnaminister Jaanus Tamkivi kinnitas, et trikid Kilgi firma väidetava kalli krundiga on suisa "koomilised". "Sellist tehingut sellise hinna juures, nii nagu seal küsitakse, Tallinnal kindlasti ei oleks vaja teha. See oleks päris suur rumalus ja tekitaks kindlasti päris palju küsimusi."
Järgmisena sekkus peaminister. "Valitsus ei saa rahulikult pealt vaadata, kuidas väidetavalt miljoni krooni eest soetatud maatükk hiljem 29 miljoni eest omandatakse. "Mei ei ole nõus sellega, et kanditakse ükstapuha kuidas, seaduslikul või vähem seaduslikul moel, maksumaksja raha mingisugusele eraettevõttele,kes tahab põhjendamatult rikastuda," teatas Ansip.

Ansip ütles, et juba enne tehingut kaheldi, sest Kilk oli tehingu taga

Kui Eesti Energia ostis Painkülas Rein Kilgi firmalt vana katlamaja ülesblufitud hinnaga, ütles Ansip, et Eesti Energiat hoiatati juba enne seda tehingut Kilgi eest. Tagantjärele on alati tarku palju, ent juba Eesti Energiast 9 miljoni krooni väljamaksmisel ei näinud targad mingit põhjust seda "vana kuuri" niisuguse hinnaga osta. Ansip lisas, et "investeering ei olnud põhjendatud ning minu arvates ei oleks seda tohtinud isegi mitte kaalumisele võtta."
"Minu meelest ükskord võiks hakata ka need raha eraldajad juba väga tõsiselt kahlema investeerimises pelgalt selle alusel, kes on nende investeeringute taga. Aga mulle tundub, et me saame aina hoogu juurde. Võtame ka EAS-i. (Ansip pidas tõenäoliselt silmas Kilgi pankrotistuvatesse firmadesse antud maksumaksja raha EAS kaudu). Ja ühe inimese, kes on enne juhtinud panka, kes on andnud Rein Kilgile 100 miljonit krooni laenu, mida nüüd pankrotiähvardusel kohtu kaudu tagasi nõutakse. Jah, tuleks vaadata inimeste tausta, enne kui investeeringuotsuseid langetatakse."
Werolile antud sajamiljoniline laen Unicrediti pangast läks muuhulgas seadmete liisimisele, mille hulka tekkis Kilgi osalusega Pärnu sadamast toodud ja Unicrediti teadmata kõrgelt üles hinnatud vana tünn ehk mahuti, räägivad Kilgi firma endised juhatajad.

*Täpsustatud 20. oktoobril, kriminaalasi on algatatud tehingu suhtes, mitte ühegi konkreetse isiku suhtes, nagu algses versioonis viidatud.