Kaardid Maret Müür
Teise maailmasõja järel muutus Ida-Euroopa kaart tundmatuseni. Miljonid inimesed pidid leidma endale uue elupaiga, sest ühtäkki polnud nende kodud enam nende kodumaal.

Raja ja Ott
1948. aastal lasi punaarmeelane ühele Kohtla-Nõmme noormehele kuuli pähe, et talt kella röövida. Imekombel jäi mees ellu, ehkki ühest näopoolest halvatuna.

Mitte sakslaste poolt, vaid Soome eest: Juudi päritolu Leo Skurnik on sellel pildil teises reas paremalt teine
Teise maailmasõja ajal teenis Soome vägedes umbes 300 juudi soost meest ja naist. Samal ajal oli Soome liitlaseks selles sõjas Saksamaa – riik, kes tahtis kõik juudid hävitada.

Sõda muutis eestlased leidlikuks.

Kui mõni kaup poes otsa lõppes, leiutati kodudes selle asemele uus.

INGLISE-AMEERIKA POLIITIKA: "Neela pealegi need alla, siis jätad ehk meie nahad terveks!". Gori karikatuur 1943.
Eesti karikaturist Gori oli venelaste võimul olles sunnitud pilkama Adolf Hitlerit ja sakslaste tulles Jossif Stalinit. See maksis talle lõpuks elu.

NÕUKOGUDE KULTUUR: Hakati levitama nõukogude kultuuri. Kultuurilevitajail endil aga polnud kõige algelisematki kultuurihõngu küljes. Veeklosette polnud nad kunagi näinud ja kasutasid neid pesukaussidena. Gori karikatuur augustis 1942.

Erika Weber koos isaga 1976. aastal Saksamaal
Sõja järel Baierimaale sattunud balti­saksla­sest mees kolis 1972. aastal oma pere juurde Tallinna ja asus elama kitsasse ühiskorterisse.
Loe edasi ...