2011. aastal lahvatanud Andrus Veerpalu skandaalile on järgnenud arvukalt juhtumeid eesti sportlaste dopingukahtlustest. 2013. aasta lõpus tunnistas spordiarst Vitali Bernatski sportlaste ja treenerite varustamist dopinguainetega ajaperioodil 1995-2007, mis heitis varju paljudele mainekatele tippsaavutustele.


Eestis, nagu ka mujal Euroopas, on probleemiks dopinguseaduste ja õigusliku järelvalve puudulikkus, mis takistab keelatud ainetega kauplemise varast avastamist spordiringkondades. Tihti kasutatakse dopinguna ka legaalseid ravimeid, mis parandavad sooritust vastupidavusaladel. Näiteks jäid südameravimina tuntud Trimetazidine'i kasutamisega poole aasta jooksul vahele jalgrattur Peeter Pruus ja jooksja Nikolai Vedehhin.

Ülevaate tippsportlaste praktikatest maadluse ja jalgpalli näitel annavad Heiki Nabi treener Henn Põlluste ning Jalgpalli Liidu pressiesindaja Mihkel Uiboleht.

Tippspordi "puhtuse" tagamine on äärmiselt oluline Eesti tulevaste sportlaste, aga ka harrastajate seisukohast, kuna sooritust parandavate keelatud ainete tarvitamine rahvaspordiüritustel on tõusuteel.