"Me ei ole Taaviga jõudnud seda veel paika pannagi täpselt, aga see võiks minna nii, et hommikul kui pere ärkab, siis tulen mina kööki ja hakkangi pidusöögiks ettevalmistusi tegema," kirjeldab ta ideaalset jõuluhommikut.

"Kui vähegi võimalik, siis läheme õhtul Kaarli kirikusse nendega, kes toitu ei pea valvama. Kirikuga me otseselt seotud ei ole, kuid sealsed jutlused on meile kõrva jäänud ja kogu ehitis ise on jätnud mulle iga kord sügava mulje," tõdeb naine, et see on armas traditsioon. "Kui kirikust tuleme, siis istub kõik see seltskond - pere ja sõbrad jõululauda. Kokku oma tosin inimest."

Mis on Rõivase roll sel päeval, kui Luisa vaaritab? "Taavi ülesanne on kogu selle päeva jooksul olla jäägitult Miina päralt, kuna ta jõuab oma töörändudelt koju alles vahetult enne jõule. Neil on, siis tegemist ja jutustamisi palju."

"Kuuldavasti on ka jõuluvana meie kirja kätte saanud ja lubas läbi astuda. Igal ühel on vaja ette valmistada vähemalt üks korralik number: olgu see siis laul, tants, luuletus või jutuke. Niisama seismisest ei piisa, sest ka meie jõuluvana on superluks, isegi täiskasvanud olid läinud aastal sillas," muigab Luisa, et sama jõuluvana kutsuti ka seekord.

Kuusk on perel ehtes juba hästi varakult, kuna tööd ja tegemised kärbivad detsembri hästi lühikeseks ning muidu jääks kuuse- ja jõulurõõm üürikeseks. "Sel aastal valisime Miinaga kahekesi kuusekese. Pisike ja armas puukene on, sest meie kodugi on nüüd selline - pisike Haapsalu maja keset linna. Nad sobivad kenasti kokku. Muide, kuuse viime välja vahel alles veebruaris. Ja üsna sageli on meil toas hoopis potikuusk, mille hiljem saab mõne sõbra aeda istutada."

Lisaks helgele jõuluteemale, mis lubab perel kiirel detsembrikuul koos olla, ei saanud ajaleht LP ka jätta uurimata, mida arvab Eesti teine leedi Luisa Värk riigijuhi eraelu rollist ühiskonnas - kas riigijuhi isiklik elu kuulub riigile?

"Jah avalikelu tegelasena on töökohustustest olenevalt kõigil võimalus sellele mingil määral kaasa elada, aga ka meil, nagu kõigil teistel, on õigus eraelule," leiab ta.

"Minu tänases elus on mingid asjad, mis seavad piire ja nii mõtlesin ka lõppenud näosaates osaledes hoolega, kuidas ja mida teha saan ja võin, sest ajakirjanduse iha on suur kõike jäädvustama. Kuid ei enamat. Ka riigijuhi kaasal on õigus teha oma tööd ja elada edasi oma elu, hoolimata sellest, millisesse ametisse tema abikaasa valitakse. Ma ei oleks kujutanud ettegi, et ma ei tohi tema peaministriks tõustes enam lavale laulma minna.”