"Aga kui ma oleks ikka näinud, et tegu on läbi ja lõhki kaabakaga, siis ma ei usu, et ma oleks suutnud Patarei vanglas ööd läbi tema kaitsekõnet lap-top'i toksida," ütleb Valdma omalt poolt.

On esmaspäeva õhtu ning me istume Viru hotelli 22. korruse panoraamkeskuses - allakirjutanu ja Janek Valdma Aavo Aadli advokaadibüroost. Mõned päevad tagasi langetas Tallinna Linnakohus Romeo Kaldale surmaotsuse, mis "kuulub täitmisele pööramisele peale kohtuotsuse jõustumist". Advokaadil on aega apellatsiooni esitamiseks kuni 12. jaanuari südaööni. Kilomeetri või kahe kaugusel mere ääres on näha Tallinna keskvangla tumedat hoonet, mille üksikkongis "Romka" parasjagu viibib ning budistlikku kirjandust uurib.

"Annad talle veidike kaastunnet, veidike headust ja sa näed, et midagi muutub temas. Poiss on peaaegu... nutma hakkamas," kirjeldab Valdma oma kokkupuuteid kaitsealusega.

"Aga kui tuleb valvur, siis ma näen, et inimese näoilme muutub. Ehtne bandiit. Nagu kivi: tule ja löö mind kirvega. Nürid kirve ära!"

Nagu noor Perry Mason

Kalda kohtuasja jälginud ajakirjanikud panid tähele, et Valdma töötab teistmoodi kui enamik Eesti advokaate.

Ta zhestikuleerib ägedalt. Ta viskab kohtusaalis ehtameerikaliku zhestiga oma pintsaku üle tooli seljatoe. Üllatusena teatab ta, et Kalda tappis komissar Laane hingelise erutuse seisundis ning nõuab, et kohtualune mõistetaks süüdi paragrahv 103 järgi, st maksimaalne karistus oleks neli aastat vanglat.

Üllatusena ei mängi ta emotsioonidele ega sea rõhuasetust asjaolule, et kohtuolune on pärit 9lapselisest perekonnast ning oli oma alkohoolikust ema poolt juba mõneaastasena lastekodusse antud.

Faktid, faktid, faktid!

Valdma võtab stopperi ning püüab sekundilise täpsusega rekonstrueerida traagilisi sündmusi Koorti 6 trepikojas. Advokaat väidab, et komissar Laan ei hüüdnud vahetult enne traagilist tulevahetust hoiatushüüet: "Viska relv, politsei!" Ta joonistab hunniku skeeme ning teeb süüdistuse ühe osa ümberlükkamiseks ettepaneku, et kohtu koosseis eesotsas Tallinna Linnakohtu esimehe Poigo Nuumaga läheks Lasnamäe tühermaale ning laseks seal enda peast kuule mööda tulistada - kas kuulevad vihinat või ei.

Kui otsus tuleb, satub ta ahastusse ja süüdistab kohtu koosseisu selles, et nood ei ole läbi lugenud tema 36leheküljelist keerukat kaitsekõnet, mille esitamine võttis aega pea kaks tundi.

Valdma võtab lonksu jahtunud kohvi ja ütleb jõuliselt: "Mul on tunne, et kohus otsustas selle asja "lihtsalt ära teha" - oli pätt ja tulistas politseinikku! Mis tähtsust siin on, kas ta püüdis algul tapmist vältida ja lasi jalgadesse või ei."

Prints ja kerjus

Kas see pintsaklipslane annab endale ikka aru, et kaitseb Kalda näol ka Eesti kõige tuntumat varast, kes enne tabamist tegi tühjaks kümneid ja kümneid kortereid?

"Jumala eest, kui ma läheksin koju ja mul ei oleks seal enam muusikakeskust ning mingi Kalda kuulaks seda kuskil salakorteris, siis nõuaks ma talle... elektritooli vähemalt," ütleb Valdma. "Aga siin on ka ratsionaalne tasand."

Kalda pandi lastekodusse nelja-aastaselt. Kui tal õnnestus seitsmeks kuuks lastekodust põgeneda - mis oli tema elu kõige meeldejäävam aeg - tal lihtsalt tuli endale riideid ja toitu varastada. Ühel kohtumisel Patarei vangla sügavustes olevat Romeo öelnud, et enam ta eraisikutelt ei varastaks.

Janek Valdma: "Kui kõik räägivad temast ainult halba ja halba, on mul veidi lihtsam kallutada kaalukaussi teisele poole ja öelda: Okei! Mina räägin siis selle hea poole ära!"

Noor advokaat usub, et "enne, kui see asi lõpuni jõuab", seisab tal Kaldaga ees üks pikem, mitteametlik vestlus. Oma kaitsekõne lõpus väitis ta surmanuhtluse veendunud vastasena koguni, et kui Kalda tõepoolest surma mõistetakse, oleks tal oma sisimas hea meel, kui ta kaitsealune põgenema pääseks. Romeo olevat talle öelnud, et kujutaks oma tulevikku ette palgasõdurina mõnes teises riigis.

Kuid kellena kujutab oma tulevikku ette Janek Valdma? Võib-olla Perry Masonina. Ainult et filmidest tuntud legendaarsel advokaadil oli aina võimalus kaitsta täiesti süütuid inimesi ja mitte kunagi süüdiolevaid.