Kuu aega pärast Balti ketti, 22. septembril 1989 seisid paljud meist lehekioski ees: ilmunud oli esimene poliitiliselt sõltumatu ajaleht Eestis, Eesti Ekspress.

Järgmine kuu aega on Ekspress tavapärasest erinev. Tähistamaks oma 25. sünnipäeva, kutsume endale külalised. Igal nädalal on ajalehel eri eluvaldkonnast tuntud külalispeatoimetaja. Järgmises lehes teeb otsa lahti vastne Euroopa Parlamendi saadik Kaja Kallas.

Minu ootus on, et külalispeatoimetajad toovad lehte värskeid vaatenurki ja uusi teemasid ning juhivad tähelepanu inimestele, kes muidu pole meie vaatevälja mahtunud. Loodetavasti aitavad nad laiendada kogu toimetuse silmaringi ning uuesti läbi mõelda seda, millest, kellest ja kuidas me kirjutame. Ekspressi ambitsioon on ka järgmised 25 aastat olla samavõrd oluline meid ümbritseva elu mõtestaja nagu seni. Selleks on vaja end aeg-ajalt raputada vabaks ajakirjanduses väljakujunenud stampidest.

Pole üldse oluline, millises vormis me 25 aasta pärast meediat tarbime. Juba täna loeb ligi neljandik Ekspressi tellijatest digilehte. 25 aasta pärast, kes teab, võib-olla enamik inimesi hoopis kuulab Ekspressi või vaatab meie uudiseid oma nutiprillide vahendusel.

Sünnipäeva puhul pöördub Ekspress aga korraks hoopis tagasi juurte, paberajakirjanduse juurde. Teeme Eesti kõigi aegade trükirekordi ja saadame tasuta Ekspressi eriväljaande kõigisse Eesti postkastidesse, kuhu kunagi on eestikeelset trükiajakirjandust tellitud. Tahame tähistada oma sünnipäeva koos võimalikult paljude inimestega. Kui senine suurim tiraaž oli ajalehel Rahva Hääl, just Ekspressi sünniaastal, ulatudes 210 000ni, siis 24. septembri Ekspress ilmub kogutiraažis 230 000 eksemplari. Meie tellijateni jõuab leht kõigepealt ja mahukamas versioonis. Rekordilehe peatoimetajaks on Ekspressi esimene peatoimetaja Hans H. Luik.

Järgmiste Eks-presside sisu määrab niisiis meie külalispeatoimetajate maitse. Meie rahva mitmekülgset elu jääb Ekspress edaspidigi näitama tsensuurivabalt, kogu selle konarlikkuses ja loomulikus ilus.