Terve Tallinn on kasiinosid täis ja neid on selgelt liiga palju. Iga nurga peal on kasiino, mõne nurga peal koguni kolm.


Turumajandus paneb kõik paika. Kui on nõudlust, on ka pakkumist. Sama hästi võiks öelda, et näiteks apteeke on liiga palju.


Võib-olla on kasiinod tõesti piiri peal ja nende arvu peaks mingite kriteeriumide alusel hakkama piirama. Uues hasartmänguseaduses on kasiinodele esitatavaid nõudeid oluliselt rangemaks tehtud ja sügisel, kui parlament selle vastu võtab, peaks see kaasa tooma poolte kasiinode sulgemise.


Kasiinode vastu avaldatakse meelt.



Ma ei ole neid meeleavaldusi väga tõsiselt võtnud. Need on konkreetsete inimeste soolo, kes tahavad endale poliitilist kasu lõigata ja valimistel kellegi hääli saada.

 
Kuidas suhtute ideesse luua Eesti oma nii-öelda Las Vegas kusagile Narva-Jõesuusse või näiteks tehissaarele?



Tore on nendel teemadel arutleda, aga mina sellesse väga ei usu. Seda meie kliima ei soosi ja kasiinod ei koli maailmas linnadest välja, vaid pigem linnade keskustesse. Näiteks Helsingis, Stockholmis, Brüsselis, Madridis, Londonis jm on kasiinod kõige suuremate peaväljakute ja lausa teatrite kõrval.


Maailm on praegu murdepunktis, kus hakatakse mõistma, et kasiino on osa meelelahutusest, et see pole haigete inimeste kokkusaamise koht. Ja et seda ei peaks nagu leprosooriumi panema kusagile metsa sisse ja taraga ümbritsema, et need, kel haigus, saaksid mängida. Haigeid on tegelikult vähe, enamik mängijatest suudab piiri pidada.


Räägitakse, et Eestis on 70 000 kasiinosõltlast ehk “haiget”.



Populistlikud inimesed on seda arvu muudkui ümardanud ja ümardanud ülespoole ja tulemus on absurd! Sinna hulka on arvatud ka lotosõltlased ja spordiennustuse sõltlased.


Sõltuvuse küsimus on Eestis üle tähtsustatud. Kasiinosõltlasi on vaid 1,5–2,5 protsenti elanikkonnast. Samas olen ma nõus põhimõttega, et ka üks sõltlane on liiga palju.


Seetõttu on mul hea meel, et uue hasartmänguseadusega hakatakse külastajaid registreerima, tagades, et sõltlased kasiinosse ei pääse. Praegu on sõltlaste nimekirjas 500–600 inimest ja neid jälgitakse nii-öelda silma järgi.


Milleks on ühiskonnale kasiinosid vaja?



Neil on omad plussid, mida tasub näha. Järjest enam riike legaliseerib kasiinod. Alates Singapurist, Macaust, Šveitsist, lõpetades Leedu ja Iirimaaga. Lisaks peaaegu kõik USA osariigid, välja arvatud mormoonide osariik Utah ja Hawaii. Seal on tehtud põhjalikud uuringud, pandud plussid ja miinused kaalukausile ning jõutud järeldusele, et plusse on palju rohkem, kui õnnestub vältida mängusõltuvust.


Kasiinod vähendavad stressi, on turismimootor, nad genereerivad riikidele tulu, avardavad vaba aja veetmise võimalusi, on suure tööhõivega ja pealegi väga kontrollitud valdkond. Kasiinod on kõige seaduskuulekamad ettevõtted, sest litsents on kallis ja oht seda kaotada on suur.


Vene romaanidest loeme, et kasiinodes mängiti maha suuri summasid ja pärast lasti end maha. Aga maailm on muutunud. Inimesed tunnevad kasiinodes rõõmu, ükskõik kas nad võidavad või kaotavad. Meil käib iga nädal Venemaa superrikkaid, kelle jaoks pole 10 000 dollariga mängimine mingi küsimus. Aga kel suuri sissetulekuid pole, saab mänguelamuse ka 100 krooniga, ilma et ta riskiks oma pere toiduta jätta.


Jah, genereerivad tulu, lahutavad meelt. Aga inimhinged, peretragöödiad? Kasiino ahvatleb tihtilugu seda riskirühma, kes ei suuda rahaga adekvaatselt ümber käia.



Selliste inimeste äratundmiseks on omad programmid. On füüsilist sõltuvust, nagu alkoholist, narkootikumidest ja tubakast, ning on ka psühholoogilist sõltuvust, nagu kasiinost. Kui oled füüsilises sõltuvuses, pead uue annuse saama, muidu hakkab halb ja värised üle kere. Kasiino on psühholoogiline sõltuvus – sul pole järgmisel päeval halb olla ning saad aru, et läksid liiale. Alkoholi vastu pole kerget ravi, kasiinosõltuvust ravitakse nii, et inimene paneb endale kasiinosse sisenemise keelu ja teda ei lasta sisse.


Kes ikka sõltuvusest lahti ei saa, seda aitavad erialaarstid, anonüümsete hasartmängurite grupid jne.


Kasiino on Eestis sõimusõna. Nagu ka SMS-laenud.



Maine on kasiinodel Eestis väga madal. Uurin­gu järgi on ainult seitsme protsendi Eesti inimeste arvates tegemist normaalse meele­lahutuse ning vaba aja veetmise vormiga. USAs oli sama küsitluse tulemus 80 protsenti! Seejuures vastas kolmandik USA inimestest, et on viimase aasta jooksul kasiinosid külastanud.


See näitab potentsiaali, mis tegelikult Eesti kasiinoturul on, kui seda teha heal tasemel ja kui selle imago paraneb. Kõik mis selle tegevusala imago heaks töötab, on meie huvides.


Võrdlesite Eesti ja USA kasiinoturge. Kuid keskmise kasiinokülastaja profiilid ju erinevad. Meil näeme mängusaalides rohkem dressipükstes ja nahktagides tegelasi.


Pole nõus. Ka USAs on tegu üldrahvaliku meelelahutusega. Kehtib põhimõte: käige meil tihti, aga kulutage iga korraga vähe. Tundke rõõmu! Mitte nii et no fun, pure gambling, nagu vana euroopalik põhimõte ütleb.


Kindlasti pole see meelelahutus dressipükstes inimestele! Näiteks ainsana maailmas on Monte Carlo kasiinodes säilinud isegi dresscode, millega rõhutatakse elitaarsust – sul peab olema pintsak seljas ja lips ees. Ja kui sul pole, saad garderoobist laenutada.


Kasiino on ainuke meelelahutus, kus sul on võimalik reaalselt raha võita. Muule meelelahutusele vaid kulutad raha.


Te ei saa ju ometi väita, et keskmine Eesti kasiinokülastaja on heal järjel ja lipsuga ees?!



Miks ei saa? Seda saab väita nii Eestis, Lätis, Leedus kui ka Slovakkias Bratislavas, kus äsja avasime linna uhkeima kasiino. Minge vaadake, kes käivad Park Hotelli kasiinos – neil pole mingeid probleeme!


Park Hotelli kasiino on uhke ja kesklin­nas. Tõeline “mängupõrgu-elu” käib aga “mägedel”, Lasnamäel, ­Mustamäel...


Jah, aga inimene ei lähe ju kasiinosse rikastuma. See pole raha teenimise koht! See on koht, kus saad oma õnne proovile panna.


Proovid 100 krooniga mänguõnne ja kui ei vea, siis oled nõus, et see on kulutatud. Täiskasvanud inimesele on mängurõõm oluline, et hoida mentaalset tasakaalu. USA psühhiaatrid on jõudnud järeldusele, et kasiinod m õjuvad tervisele hästi, leevendavad stressi.


Suure eelise annab see, kui oskad mängida. Kasiinomatemaatika töötab alati kasiino kasuks, seetõttu ei maksa luua illusioone, et suudad kasiino üle mängida.


Kas olete usklik inimene?


Oma südames olen kindlasti usklik inimene.


Piiblis on teatavasti kirjas, et igaühe üle mõistetakse ühel hetkel kohut tema tegude ja tegematajätmiste järgi. Kas te ei tunne, et kogute ebaeetilise äriga oma pea kohale musti pilvi?


Ma küsiksin vastu, kas Prantsusmaa veinimõisa pidaja peaks end süüdi tundma, et maailmas eksisteerib alkoholism? Eestlasel on hea vanasõna: töö ei riku meest. Igat asja saab teha hästi ja halvasti. Kui me loome kuninglikke meelelahutusvõimalusi, tõstame latti kõrgemale, ei külva see ühiskonda sõltuvust. Seda külvavad keldri tasemel mänguurkad.


Ma ei leia, et minu tegevus oleks ebaeeti­line, ja karmavõlga ma ei tunne! Kasiinod on täiesti legaalne tegevusala, mis ei erine millegi poolest köögivilja kasvatamisest või raamatute trükkimisest. Tegutseme seaduse raames ja anname endale aru, et tegevusega kaasnevad teatud negatiivsed ilmingud, kuid teeme ka kõik endast sõltuva, et neid ilminguid ka vähendada.


Koolides räägitakse alkoholismist ja uimastisõltuvusest. Äkki peaks rääkima ka kasiinodest?



Mina olen poolt. Mida rohkem saab inimeste silmi avada, seda parem.


Majandus on languses, kasiinod on tühjad. Kuidas Olympicul äri läheb?



Kasiinode külastatavus on kahanenud, mis tõestab, et see on osa meelelahutusest ja majanduse üldisest vereringest.


Meie käive on küll kasvanud, sest oleme olnud aktiivsed uute kohtade tegemisel ja haarde laiendamisel, aga marginaalid on langenud. Uued projektid pole nii hästi käima saanud, kui alguses ootasime.


Kas 2009. aastal on oodata külastatavuse vähenemist veelgi?



Teeme omalt poolt kõik, et nii ei läheks. Selleks üritame oma tootevalikut laiendada. Kui täna on meil meelelahutus – kasiino, restoran ja baar –, siis tulevikus tahame minna kasiino­kuurortide turule ehk pakkuda ka majutust, šopingut ja muid teenuseid.


Lisaks sellele ei vaata me ainult neid riike, kus täna tegutseme, vaid meile pakub huvi globaalne turg, kogu maailm. Tahame saada globaalseks tegijaks!


Millal näeme esimest Olympic Casino Resorti?



Kuupäeva ei saa välja käia, kuid selle nimel töö käib. Maailmas on mitmeid riike, kus üleüldisele majanduslikule surutisele vaatamata turg kasvab. Teame Aasia tiigreid Macaud ja Filipiine, Lõuna-Ameerikas Panamat ja Tšiilit.


Nii et Olympic pürib USA turule?



Täna tegutseme kaheksas Kesk- ja Ida-Euroopa riigis. USA turule sisenemist ei saa välistada. Seal suhtub kasiinodesse positiivselt 80 protsenti inimestest, mis teeb asja lihtsamaks. USA turg on ka väga liberaalne turg – kui vastad tingimustele, on ka võimalik tegutseda.


Millal kolib Olympic internetti?


Oleme selleks valmis kohe, kui Eestis internetikasiinod legaliseeritakse. Me ei taha internetikasiinot pidada offshore-piirkondade kaudu, see ei lähe meie eetiliste tõekspidamistega kokku.


Teie pere on sattunud aastate jooksul mitmete rünnakute sihtmärgiks. Kas tunnete end Eestis turvaliselt?



Tuleb sülitada kolm korda üle õ la ja mitte asja ära sõnuda. Igal pool on kuritegevust, kuid kui vaadata teisi riike, kus me tegutseme, siis Eestis on elu veel suhteliselt turvaline.


Pole vaja revolvrit hõlma all kanda?



Jah, seda kommet pole. Kui asi nii hulluks läheks, mõtleksin tõsiselt Eestist lahkumise peale.
Olympicu tõus ja langus
Olympic Entertainment Groupi aktsia hinnaralli Tallinna Börsil

23.10.2006 esimene börsipäev

  • HIND 43,81 krooni
  • ettevõtte turuväärtus 6,61 mlrd krooni
  • sh Karu aktsiapaki turuväärtus 3,4 mlrd krooni
10.7.2007 hinnarekordi päev
  • HIND 100,92 krooni
  • ettevõtte turuväärtus 15,2 mlrd krooni
  • sh Karu aktsiapaki turuväärtus    üle 8 mlrd Krooni
2.9.2008 tänane seis
  • HIND 32,7 krooni
  • ettevõtte turuväärtus 4,9 mlrd krooni
  • sh Karu aktsiapaki turuväärtus ligi 2,5 mlrd krooni