Õige vastus on – tuleb teha külmkapi uks lahti ning panna kaelkirjak kappi. Ja siis uks sulgeda.


Teine küsimus. Kuidas panna elevant külmkappi? Taas väga lihtne. Uks lahti ja elevant sisse?


Ei … Enne ikka kaelkirjak välja – nad ei käi ju ka loomaaias ühes puuris. Eesmärk – õppida taipama oma tegude tagajärgi. „Kui kaks inimest teevad sulle abieluettepaneku, kumb võtta?


Võta see, kes on parem! Ja kui oled otsustanud, kes on parem, ära kahtle, kahetse ega virise,” arutleb Reimets.


Kolmas küsimus. Kõik loomad on koosolekul. Keda pole? No loomulikult elevanti, ise panite ta ju külmkappi … Eesmärk on mälu testida. „Ei ole olemas halba mälu, on treenimata mälu,” julgustab Reigo Reimets. Ja selgitab: „Tihti ei mäleta inimesed, mida nad tegid täna kuu aega tagasi. Oli see tööpäev või nädalavahetus, sedagi mäletata. Aga oma pulmapäeva mäletatakse ka aastakümnete tagant pisimate detailideni – sest see oli eriline. Silva meetodiga õpime mälu jaoks pilte visualiseerima ning meelde jätmine muutub lihtsamaks.”


Kunagi tegi Reimets endaga katse – kas pii-kohtade meelde jätmine muutub lihtsamaks. Üle 63 koha ta ei leidnud, need aga jäid pähe ning on meeles ka aastaid hiljem. (Meenutuseks: pii on lõpmatu mitteperioodiline kümnendmurd; konstant, mis on võrdne ringi ümbermõõdu ja diameetri suhtega.)


„Igal inimesel on briljantne mälu, kui ta õpib meelde jätmisesse kaasama emotsioone, looma pilte,” kinnitab Reimets.


Neljas küsimus. Sa pead minema üle jõe, kus elavad krokodillid. Kuidas see õnnestub? Vihje – kasuta mälu … Õige – kõik loomad on ju koosolekul!


Stress ja lõõgastus


„Inimene on geniaalselt kokku pandud – ta ei saa olla korraga stressis ja lõdvestunud. Kõik teavad, kui kahjulik on liigne stress nii kehalisel kui ka hingelisel tasandil ning milliseid probleeme see endaga kaasa võib tuua. Kui me liigsest stressist lahti saame, lahenevad ka sellega kaasnevad probleemid. Ning lahti saamiseks on vaja lõdvestuda …”


Lihtsaid ja elulisi näiteid ei pea kaugelt otsima. Autovõtmed kadunud? Terve pere otsib ja stress on suur. Ainult üks inimene teab, kus need on – see, kes juhib autot ja tuli võtmetega tuppa. Kui ta piitsutab end otsima, ei saagi meelde tulla, kuhu ta need pani. Informatsioon on tema peas olemas, aga ligi ta sellele ei pääse. Kui ta astub aktiivsest otsimisest hetkeks kõrvale ja lõõgastub, tuleb meelde, kuhu võtmed pandud said.


Inimesi võib jagada ja klassifitseerida lõpmata erinevate näitajate järgi. Reigo Reimets pakub välja ajupoolkerade aktiivsuse järgi jagamise. Inimesed, kellel on aktiivsem vasak ajupoolkera, on ratsionaalsemad, parema ajupoolkera inimesed aga loovamad ja intuitiivsemad. Kui mõlemad ajupoolkerad on tegevuses, tulevad parimad lahendused – alateadliku loovuse ja teadliku ratsionaalsuse sümbioos. Et seda saavutada, on vaja eneseusaldust. Selle saavutamisekski aga on vajalik õppida stressamise asemel lõõgastumist.


„Veel stressist. Olete kuulnud väljendit „psühhosomaatilised haigused”? Mis on meelel, peegeldub ka kehas, tulemuseks v&a mp;o tilde;ivad olla ebamäärased valud või ebameeldiv enesetunne.


Kui inimene oskab end lõdvestada, tugevneb tema immuunsüsteem – grippi pole vaja karta ning allergiad taanduvad … Organism teeb seda, mida inimene tal teha soovitab. Ütleme et „See tapab mu!” – ja see võib tõepoolest tapvalt mõjuda. Ütleme, et „Ma saan sellega hakkama” – ja saadaksegi!”


Aju erinevad lainepikkused


Reigo Reimets: „Silva meetod baseerub aju erinevate lainepikkuste teadlikul kasutamisel.


Tavapärases elus viibime nn beeta-tasandil, kus kasutame oma viit meelt ja ratsionaalset mõtlemist. Unes viibime ka teistel, sügavamatel tasanditel. Delta-tasand on unenägudeta sügav uni, alfa-tasandil tulevad unenäod, mis aitavad eluprobleeme lahendada. Silva-meetod aitab minna alfa-tasandile ka keset ärkvelolekut, kasutades nii alfa-tasandi võimalusi töiste, loominguliste, eraeluliste või olmeliste probleemide lahendamiseks. Meetodi eeliseks on, et kui tehnikad selged, ei vajata tasandivahetuseks õpetaja, treeneri ega kellegi muu kohal olekut. Inimene õpib end ise aitama. Ka ei ole Silva meetod vastuolus arstiteaduse ega ka ühegi religiooniga.”


Jose Silva, meetodi looja, hakkas oma õpetust looma sellepärast, et aidata oma lastel paremini õppetööga hakkama saada. Tasapisi aga vaimustusid sellest algul tuttavad, hiljem juba võõradki – ning praeguseks on Silva meetodi järgijaid enamikes maailma riikides.


Head ja halvad mõtted


Reigo Reimets on veendunud, et häid mõtteid mõeldes saavutatakse paremaid tulemusi kui ennast ja oma tegevust mõtetes halvustades. Ta soovitab päeva jooksul mõeldud mõtted üles märkida, et tekkinud negatiivsetele mõtetele positiivne tasakaalustus kõrvale leida.


„Võtate märkmiku, joonite lehe keskelt pooleks. Ühele poole panete kirja iga viimase kui negatiivse mõtte või öeldud lause. Mille üle inimesed tavaliselt kaebavad? „Mul pole raha!” või siis „Me ei saa seda endale lubada!” või „Ma olen surmväsinud!” või „Mitte keegi ei armasta mind!”. Kui mõni selline mõte või lause tuleb, võiks selle kohe tasakaalustada. Näiteks „Kohe, kui raha saan …” – see kõlab ju märksa paremini. Või „Ma tahan puhata!” või „Ma ise armastan ennast …”. Iga kord, kui kirjutate vasakpoolsesse tulpa, peate kirjutama ka parempoolsesse.


Algul kirjutatakse päevas täis mitmeid lehekülgi – võib lausa tunduda, et muuks peale negatiivse ülesmärkimise ei jäägi aega. Peatselt aga selgub, et ühele leheküljele mahub mitme päeva jagu sissekandeid – negatiivseid mõtteid ja lauseid jääb jälgimisel üha vähemaks.”


Keda koormab liigkerge vihastamine, võib teadlikult viha mõneks muuks tundeks muuta.


Näiteks üllatuseks. Tuleb ema koju, lastel tuba koristamise asemel veelgi enam segamini. Selle asemel, et vihastuda, ütleb üllatunud ema: „Aga lagi on teil veel täitsa puhas!”


„Veel üks võimalik võte on tühistamine. Tekib näiteks kiirustades mõte, mis kohe ka sõnadeks vormitakse: „Ma ei jõua sinna!” – siis tasuks kohe öelda „Tühistan!”.”


Reigo Reimets ise on Silva meetodiga tegelenud 90ndate aastate algusest siiamaani ning kinnitab, et see meetod toimib ühtviisi hästi nii filosoofilisel kui ka i gapäevaelulisel tasandil.


„Mõne inimese kohta öeldakse, et küll tema on õnnelik. Ja millest seda järeldatakse – sellest, et ta on enamasti rõõmsameelne, ta ei nurise, kui tal midagi halvasti läheb, ta on optimistlik.


Sellist inimest nimetatakse positiivseks inimeseks. Ja positiivne inimene tõmbab endale ligi positiivset. Mõnel aga juhtub pidevalt erinevaid õnnetusi, ta leiab endal olevat pidevalt erinevaid haigusi, ning tihti ta on juba ette häälestanud ennast selleks, et niikuinii läheb midagi aia taha. Mõnele lihtsalt meeldib kogu aeg mõtelda negatiivselt – tegelikult on ehk natuke vale ütelda „meeldib”, enne võiks ütelda, et inimene on harjunud nõnda mõtlema ja ta isegi ei jälgi omi mõtteid.”
Jose Silva oma meetodist

Kasuta ära neid õnnestumisi, mis sul on, et veel paremini tegemistes õnnestuda. Alati, kui sul õnnestub lahendada üks probleem, vallutab sind see tüüpiline õnne ja rahulolu tunne.

Hiljem mine tasandile, tuleta meelde ja ela uuesti läbi mõlemad, nii õnnestumise, kui ka ennekõike selle erilise õnnetunde. Siis sul õnnestuks see tegu justkui teist korda veel.

Üks õnnestumine viib järgmise õnnestumiseni. Mitmed kogunenud õnnestumised viivad tarkuseni.

Nii et kasuta ära neid õnnestumisi, mis sul on, kuigi sul alguses neid ehk eriti palju võib-olla ei ole, nõnda, et need juhiks sind uutele õnnestumistele.

Oma sügaval sisemuses saad sa veel rohkem kasu, kui sa avastad, et teedki seda, mida sa tulid siia tegema ning võttes osa konstruktiivsest ja loovast tegevusest, liigud samas suunas loojaga.

Selle tulemusena muutub sinu minapilt, sa hakkad ennast rohkem hindama, ja järjest enam tõuseb eneseusaldus ning tekitab sinus täiuslikkuse tunde.

Ei ole olemas võlusõnu, millega võib selle sinu eest kõik ära teha. Ainult oma suhtumiste muutmisest ei piisa, peab ka füüsilisel tasandil tegutsema õigesti.

Kui sinust saab parem inimene (sest sa teed seda, mida sa tulid siia tegema), siis sa ka tunned end olevat parem inimene. Ning mis kõige tähtsam – sa ka tõesti oledki parem inimene. Mida enam sa probleeme lahendad, seda suurem on ka sinu tasu.

Allikas: www.simurg.ee