Nädalavahetusel otsustasin külastada Lasnamäe ja südalinna keldrites tegutsevaid internetipaiku, kus käib kõva virtuaalsõda. Sõdijad on 8-17aastased kutid. Tarbijaühiskond on sünnitanud Lasnamäe karpmajade alla tragikoomilise teenindusvõrgu. Kõrvuti tegutsevad ilusalong ja hauakivide äri, toidukaubad-baar-odavad riided, lombard ning internet. Mis iganes!

Tunnike klohmimist 12 krooniga

Alustame siis Lasnamäe netipõrgutest. Vikerlase tänav 17 maja all lombardi kõrval tegutseb Internet Club. Otse urgu viiva trepi äärel lösutab purk vette visatud konidega. Kümnekonna arvutiga netipunkt on avatud 23ni. Siin uhmerdatakse 3D-action ja strateegilisi mänge. Noorim geimijaon umbes kaheksa-aastane, ülejäänud 14-15 aasta tuuris poisid. Enamik tüüpidest on üllatuslikult eestlased. Klubipidaja samuti. Tal on siin oma tahavaatepeegliga ja mugava tooliga konku, kus toimub ka arveldamine. Tund netti maksab 14 krooni. Vahepeal käivad poisid suitsetamas, siis virtuaalne tapmine jätkub. Netikoopa seinal ripub hoiatus: "Kes saab banni, maksab trahvi 100 EEK." "Bann" võib netihoolikute mõistes ehk olla pornograafilise sisuga bänner. Täpset vastust ei saagi, sest netipunkripidaja viskab meid salaja pildistamise pärast välja.

Vajun järgmisse kohta, Kalevipoja 11 keldris südaööni toimetavasse hirmodavasse netimülkasse Internet, Kompjuternõje igrõ. Tunnikese virtuaalklohmimist saab siin vaid 12 krooni eest. Hämarasse ruumi on üles seatud rida arvuteid, kõik kohad aga hõivanud noored vene kutid. Klahvid klõbisevad, järjekordne vastane langeb sõelaks lastuna. "Bljan, popal! Tõ umer!" hõigub üks igrok teisele. Noor järelevaataja palub meil tunnikese oodata, siis ehk mõni koht ka vabaneb. Mängusaali ees on poolpime ooteruum, seina ääres rohelise dermatiiniga ülelöödud istepink. Rõske kivisein on tapeeditud väljalõigatud piltidega ajakirjast PC Games. Siin on ka teade, et kes toob sest ajakirjast kaks temaatilist pilti, saab 1,5 tundi tasuta netis askeldada. "Okei, pridjom poože," selgitan valvajale. Lahkudes paeluvad pilku karmid ukselukud (intellektuaalset omandit tuleb kaitsta!) ja konidest-prahist tulvav suitsunurk.

Kalevipoja põjk

Järgmised kolm netikeldrit on tiigrihüppe käigus paraku likvideerunud. Avastame ka naljaka aadressiga maja – mis tunne oleks emakeelt austaval eestlasel elada kohas Kalevipoja põjk 2? Elus ja terve on aga Pae 48 all asuv kolmikasutus Internet, Video, Juuksur. Laupäeva õhtule vaatamata pole 22ni avatud arvutipaigas peale ühe surfaja kedagi. Siin kohtame hoopis esimesi netikoopas askeldavaid naisi – teenindav personal kohvitab oma kamorkas. Kohe selgub ka külastajate vähesuse põhjus: netiga on ühendatud üks arvuti, ülejäänud arvutid seisavad niisama. Imelik, millest see netipunkt end ära elatab? Mis erisoodustus on Lasnamäe keldriärikatel võrreldes teiste magalarajoonide liigikaaslastega, et just siin nii mitmel rindel toimetatakse? Äkki tõmbab Pae tänava pommikolmnurga retsidivist kohalikes netikeldrites endale võrgust põrgumasinate retsepte? Kindlasti on Lasnamäe teises otsas veel mitmeid korterite all jauravaid metsikuid paiku, mis suisa karjuvad meiesuguste maadeavastajate järele. Ent kulgeme hilisõhtuse Lasnamäe bussiga linna. Esimene meeldetulev paik, kust kunagi tosinate kaupa piraatplaate sai ostetud – Raua tänava saunas tegutsenud Multimedia Planets – on siit lõplikult haihtunud.

Kiviaja kasulik mudel

Südalinnas on aga minu teada veel kolm ööpäevaringset netikeldrit: Matrix, Atlantic ning Escape. Maneeži 7 keldris möllav Atlantic Club on adrenaliinist nõretavaid noormehi täis. Ikka kütetakse 3D-d! Tund tapatalguid maksab 15 krooni, lisaks on palju muid soodustusi. Klubi ühes nurgas on bambuskardinatega eraldatud kraanikauss, tualeti uksel on kangitõstja märk. Usin virtuaalmürgel toimub ka Tartu maanteel Matrixis, kust kunagi saatsid vene kutid Hansapanga klientidele läkituse oma PIN-koodide avaldamiseks. Tunnitaks on siin 16 krooni. Kui teistes keldrites saab ka arvutiaega pooleks tunniks või isegi kümneks minutiks tellida, siis Matrixis seda lõbu pole. Võrdlemisi uus paik, Tatari tänava alguses ühes keldrihoovis avatud netiklubi nimega Escape aga üllatab oma segasevõitu reklaamiga. Alles sees saame teada, et vaid laupäeval ja pühapäeval on paik lahti 24 tundi. Muul ajal mässatakse 23ni. Ka Escape'is käib ohjeldamatu virtuaalsõda, tunneme end nagu võõral planeedil. Minu kaaslanna, siingi ainus naissoost hing, teab, et tüdrukutele läheb rohkem peale kodune jututubade külastamine.

Põgus külaskäik Tallinna hilisõhtustesse netikeldritesse on ka nagu väikese kiviaja mudeli avastamine. Neiud ootavad kodukoopas oma mehi, va mehehakatised peavad teistes koobastes paremate virtuaaljahimaade pärast lahinguid. Aga ikkagi on see julmale inimloomale etem ajaviide kui ohjeldamatult juua või narkotsi panna.