Tallinnas on üle 300 sauna, neist üldsaunu mõni üksik. Odavamate, Raua tänava ja Kivimäe üldsaunade "lavastusi" nautiv indiviid varustagu end aga plätude, istumisaluse ja villase mütsiga, et päevinäinud pesemisasutustes mitte libastuda, sealt endale seeni külge hankida või juukseid leiliruumis mitte ära kõrvetada. Ometigi käib neis paigus hoogsamaid inimesi kui mõnes privaatses trendisaunas.

Villase mütsiga lavale

"Läinud suvel külastasin Venemaal Lovozero üldsauna. Seal oli puhtam," nendib mu eksperimendikaaslane Minna, astudes pühapäeva pärastlõunal puhkides välja Raua tänav 23 asuva Kempensi ühissauna naiste poolelt. 30kroonise saunapileti eest on elamusi kuhjaga: sovjetiaegsed riidekapid, libe tsementpõrand, kuid üpris kobe leil. "Igal saunalisel olid oma plätud ning istumisalused kaasas. Leliruumis olid aga peaaegu kõik villastes mütsides. Nägin ka nahahooldusvõtet: üks moor hõõrus oma ihu kohvipaksuga. Eesti keelt kuulsin vähe. Põhiliselt räägiti soodusmüükidest," kirjeldas ta. Kuni Minna end küüris, puhusin juttu kassiiriga. Proua Helve on siin töötanud kümme aastat. Raua saunas käib venelasi, eestlasi, soomlasi, türklasi, isegi üks Inglise ärimees pidi vihtlema. Naised tulevad päeval, mehed rohkem õhtuti.

Raua sauna doteerib osaliselt linnaosa valitsus. Sest aga ei piisa, et juba Eesti ajal saunana töötanud maja hästi majandada,  remondist rääkimata. Et saunandus siin päris ära ei vajuks, toovad krõbisevat sisse allrentnikud: tunnisaunad, jõusaal, juuksur jne. Tüütumatest allrentnikest, piraattarkvaraga kauplevatest venelastest on õnneks vabanetud. Pahandusi tunnisaunades lällavate lõbutüdrukutega on nüüd ka vähem, sest paljud laia joonega elanud venelastest ärimehed on vaesunud.

Sel ajal kui proua Helvega vestlesin, tuli ühissauna oma 30 inimest. Kõik teretasid viisakalt, paljud ostsid ka 12 krooni maksva kaseviha. Saunast lahkujad aga tänasid pealinna odavama ühiskondliku ihuharimise võimaluse eest.

"Kus on veel mõni ühine saun?" mõtlen pingsalt ja vean katsekaaslase Veerenni tänavale. Selles majas on aga tegevus paraku kümme aastat tagasi lõppenud, leiliruumist on saanud bomžide köök, põrandal põõnutab üks vennike õndsat und. Mõnikord panevad heidikud sauna "küdema", neil puhkudel läheb "leili viskamiseks" tarvis tuletõrjeautosid.

Heimar Lengi lemmiksaun

Järgmise elamuse saame Kivimäe saunast. "Kas olete pensionär?" pärib sauna puhvetis askeldav tuttava näoga mees. Ehmun. Kas tõesti näen nii vana välja? "Aga kui liidate oma vanused kokku," naljatab saunamees. Liidame, saame 64. Selle eest antakse tass tasuta kohvi, nii on Kivimäe sauna baaris pensiokatele kombeks.

Saunapilet maksab neli kümpi, penskarid saavad kolmekümnega. "Üks pilet algavale seansile, rõdule esimesse ritta," vuristab üks lõbus vennike. Mõtlen oma lavalisele etteastele. Pärin saunapidajalt leili kohta. Vastus:"Kivimäel on Tallinna karmim leil, Lasnamäe venkudki tulevad siia vihtuma. Meil käib reedeti ka Heimar Lenk oma lõbusa kambaga. Vesi on puurkaevust, mõni veab seda kanistriga koju joomiseks."

Ühel uksel on hariva sisuga silt: "Looduses on seened kenad… aga inimese seljas?"

Peagi olen porgandpaljalt meeste poolel. Kivimäe leil on tõesti krõbe, tundub et juuksed ja muud ihukarvad lähevad kärssama. Kiri leiliruumi seinal aga hoiatab, et südamehaigetel ei maksa üles ronida.

Kogu meeste pool on aga vihtlejaid-pesijaid tuupi täis. Neid on igas vanuses. Mõni on kurkja kehaga, teine nagu väät. Silmitsen end udusest peeglist, tundub et olen keskmine. Peaaegu kõigil on saunaõlled kaasas, eestlasi ja venelasi on pooleks. Ka Kivimäe saun on täis veneaegset atribuutikat. Samad riidekapid, karmid kraanid, tsinkplekist pesukausid ehk vene slängis "taazikud". Nurgas lösutab kolakas fööniront. Selle tarbimine on kaks krooni. Nostalgia!

Selge, et uute vahendite hankimiseks napib raha ja saunalised lepivad olemasolevaga. Saunapidaja aga räägib pärast oma meeldejäävamast saunaelamusest Naganos, kus 60kraadise veega basseinid olid omavahel kanalitega ühendatud. "Kahlasid kanalis ja ümber oli 25 kraadi külma ning lumehanged," meenutab ta. Pildile ei soovi saunapidaja jääda, olevat "väga halb" inimene. Küll poseerivad mõnuga kaks sauna minevat kutti. Veidi hiljem, läbi pimeda sügisõhtu Jannseni peatusse kõmpides turgatab, et Kivimäel on saunapidaja va Mati Kebina.

Kalma, mu arm!

Kalamajas asuvat Kalma sauna on soodsaim aeg külastada äripäeval kella 10-17ni. Siis maksab meeste pilet 65 krooni, naiste oma kümme krooni vähem.

Kalma saun on pealinna üldsaunadest korralikum. Riietusruumis "boldeitavad" mõned õlut rüüpavad venkud teleka ees, üks avali hõlmadega hommikumantlis tüüp suisa tukub pinkidel. Kohapeal saab ka saunatarbeid osta. Näiteks 15kroonise kase- või 40kroonise eukalüptiviha, 225kroonise villase mütsi või 12kroonise istumisaluse. Riidekapid on korralikud, pesuruum samuti. Kraanid pole roostes, põrand ei "lebrata". Leiliruumi ees on koguni bassein.

Leil ise aga võiks tummisem olla. Minu kõrval vihtleval tüübil on aga pudelike eukalüptiõliga kaasas. Õliga tuleb end kokku mäkerdada, pidi kasulik olema. Vahepeal käin duši all, siis kaon uuesti leilitama. Basseini ma ei lähe, selle vesi tundub külm. Kui lõpuks riietusruumi jõuan, kuulen riidekapist piuksumist. Mobla, raisk! Las piniseb, inimene peab ka end vahel vabalt tundma. Istun ja rüüpan kalja, kõrval raseerib üks taat oma kaenlaaluseid. Teine aga kratsib õllekõhtu, olles niute ümber tõmmanud vabariigi vapi sümboolikaga froteeräti.

Kalmast väljudes mõtlen, et ehk peaksid linnaosade valitsused veel olemasolevaid saunu rohkem doteerima, et kõikjal oleks remonditud ruumid ja taskukohane ning tervislik ihu harida. Mõni päev pärast üldsaunakülastusi aga ilmuvad mu vasaku jala labale kuivad, sügelevad plekid. Äkki õnnestuski mul ühest üldsaunast endale jalaseen saada? Ma ei järginud ju väljakunujnenud tava kasutada istumisalust ja plätusid. Saatuse iroonia ehk hüva leili!

*Silt Kivimäe üldsauna uksel.

Linnasauna pilet keskmiselt 56 krooni

(Hinnad täiskasvanutele)

Brandmann (Tartu mnt 73) - 55 kr

Kempens (Raua 23) - 30 kr

Kivimäe (Sihi 122) 40 kr

Kalma (Vana-Kalamaja 9a) 55-90 kr

Viphavari (Katusepapi 20) 65 kr

Oma tegevuse lõpetanud üldsaunu:

Valdeku, Mardi, Veerenni, Paldiski mnt saun.