Ent mis tähelepanuväärne – just mitmelapseliste inimeste hulgas olla töötuse protsent kõige väiksem. Need inimesed on sundseisus, nad ei saa väga valida, kas see või too töö neile meeldib/sobib. Lastele peab iga päev söögi lauale panema ning see on võimas motivaator.

Üksikvanematega, kellest 90 protsenti on üksikemad, seondub üks teine mure. Meil räägitakse seoses palgalõhega soolisest ebavõrdsusest. On jõutud omapärasele konsensusele, et naised ise on süüdi. Nad küsivadki palka vähem. Aga miks? Kas neil on madal enesehinnang? Või on asi selles, et kui oled üksikema, siis sa ei saa endale lubada seda luksust, et lööd ülemuse ukse jalaga lahti ning põrutad lauale kõrvulukustava palganumbri. Üksikemana pole inimene sellises positsioonis, et võiks ülbitseda. Ta on leplik, sest vajab seda töökohta.

Ja kui mõelda, siis võib noorte suure töötuse taga olla vähemalt osaliselt tõsiasi, et noored pole sundseisus. Nagu ühes kunagises tudengilaulus kõlas: “…korjan kuuseriisikaid ja ikka elan ära.” Kui riisikaid ei leia, pole hullu – see päev jääb söögikord vähemaks. Ja elada saab kommuunis, jagades üüri kamba peale. Laste sündimisel niisugused vabadused kaovad. Lapsed pole ühiskondlikult mõeldes probleem, vaid lahendus. Lapsed sunnivad töötama ja mõtlema. Sunnivad eluga edasi minema.

Tänases lehes on juttu titetegemisest n-ö suvise teemana. Kõik need arhetüüpsed linalakad, kes lasevad end jaaniõhtul mööda heinamaad taga ajada. “Kevadtormilt” koju lastud noored sõjamehed on jaanipäevaks kenasti puhanud ning jaksavad pühenduda uutele ülesannetele. Või käisid asjad nii Georg Otsa noorusajal? Praegused inimesed hindavad üle kõige isiklikku vabadust ning eneseteostust. Mitte lapsi.

Üks inimpsühholoogia tahk lubab iibejutu suviste teemade hulka arvata. Taani statistikud väidavad, et 10 protsenti Taani lastest on tehtud puhkuse ajal. Ja veel seda, et puhkusele läinud taani paaride seksielu… kuidas nüüd öeldagi, tiheneb 47 protsenti. Puhkad välja ja hakkad elukaaslast uue pilguga nägema. Tekib värske huvi selle tegevuse vastu, mis enne puhkust oli võlu kaotanud.

Puhake hästi. Kui Soomest lähenev halb suusailm seda takistab, minge kas või Türki.

Peaasi, puhake!