Tänaseks on “sulnis kullaäri” paraku lõppenud. Ekspressile teadaolevalt oli just Tšaštšin üks neist, kes eelmisel teisipäeval vahi alla võeti.

Maksuamet kahtlustab, et uhke kullaäri oli täitsa tavaline käibemaksupettus. Kahtlustuse järgi organiseeriti müügiahel, kus kuritegeliku ühenduse kontrolli all olnud varifirmade nimel osteti Läti ettevõtetelt kullamaterjali ja Eesti ettevõtetelt investeerimiskulda. See töödeldi käibemaksuga maksustatavaks kullamaterjaliks, mille kullasisaldus oli alla 325 tuhandiku. Kullamaterjal müüdi vari- ja puhverettevõtete nimel edasi kokkuostjatele, kes vähendasid fiktiivsete soetusarvete alusel tasumisele kuuluvat käibemaksu. Esialgsetel andmetel jäi kuriteo tagajärjel maksudena laekumata ligi 4,9 miljonit eurot.

Ekspressi mullune lugu ärikolmikust lõppes autor Toivo Tänavsuu pihtimusega: “Astusin enne külaskäiku Unicosse läbi keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo (RAB) ametnike juurest. Nende ülesanne on muuhulgas kullaärikate järelevalve. Istusime ja ajasime pool tunnikest mõistujuttu. Nad ei tohtinud poole sõnagagi mainida oma tähelepanekutest Unico kullaäri kohta, kuid kinnitasid, et tegija pole võõras. Ka on RAB esile toonud, et Eestis ringleb viimastel aastatel anomaalselt palju – lausa tonnide viisi – ähmase taustaga romukulda. Seda, miks pani Unico äkiline edu RAB ametnikke kurikavalt muigama, ei saanudki ma teada.”