Marineeritud tuulehaug

Kolmele mitmeks hommikuks.

Koostis

  • Kilo tuulehauge ehk ca’ 3 kala

  • Soola

  • Pipart

  • Loorberit

  • Allikavett

  • Äädikat


Valmistamine

Tulehaug tuleks puhastada nagu iga kala — seljalt ja kõhult maha hõõruda vähene soomus, kõhu lahtilõikamise järel eemaldada sisikond ning kuna kala läheb marineerimisele tuleks kala hoolikalt pesta, voolava veega ning kuivatada. Seejärel tuleks kalast lõigata nii 5-7 sentimeetrised lõigud, veelkord pesta ning panna koos allikaveega keema. Vett lisada kaladele nagu muna või kartuli keedul, vaid ivakene üle kalatükkide. Pidev pesemine ja allikavesi annavad lõpptulemusel kauni, läbipaistva marinaadikallerdise. Kui kalad on tõusnud keema, korjata esimesed minutitd vahtu ja seejärel lisada pipraterad, sool ning loorberid. Keeta kala väga madalal tulel 10 minutit.

Kui kala on keenud, eemaldada kogu mittevedel osa potist ning vedelik tõsta aeglaselt uuesti keema ning regutseerida viiendiku võrra — nii tuleb tugevam kallerdis. Jahtunud kalalihalt eemaldada luud ja uimed ning asetada liha purki. Tuulehaugil löövad küpsedes luud roheliseks — mitte ehmuda, need lihtsustavad luude korjamist. Kui kala purgis ja leen maha keenud, lisada leemele tunde järgi äädikat ning valada kuum marinaad kaladele. Purk sulgeda, külmkapis üleöö hoida ning hommikul saab leivale tõsta juba marineeritud headust.

Suitsutatud ahvenad

Kolmele üheks õhtuks.

Koostis

  • Kilo värskeid ahvenaid

  • Soola

  • Pipart

  • Tilli

  • Tüümiani

  • Oliiviõli

  • Sidrunimahla


Valmistamine

Suitsuahvenate tegemiseks on tegelikult vaja vaid kahte asja — tossavat suitsuahju ja ahvenaid. Kui mõlemad probleemid pole probleemid, toimub ülejäänud juba lihtsalt. Ahvenad tuleks puhastada ning rätikuga kensti „läikima” nühkida. Edasi segada vispliga kokku emulsioon sidrunimahlast, oliiviõlist, ürtidest ja maitseainetest. Emulsiooniga kenasti kogu kala nii seesst kui väljast kokku määrida ning jätta tunnikeseks „tõmbama”. Edasi suitsutada ahvenad kuumas ahjus nii poole tunni jooksul.

Serveerida koos külma valgeveini ning võiviilakaga leivaga!

Suitsuräimemääre

Kolmele mitmeks hommikuks.

Koostis

  • Pool kilo suitsuräime

  • Toorjuust

  • Majonees

  • Dijoni sinep

  • Mesi

  • Laimikoor

  • Tilli

  • Soola

  • Pipart


Valmistamine

Puhasta poolkilo suitsuräime lihast — luud, pead, sabad ja nahad ühte ning liha teise kuhja. Haki liha kahvliga kausis peeneks ning sega hulka toorjuust ja majonees, kuni kontsistents on õige — õige on tihedu, kui määre on ühtlaselt tükiline ja pehmelt määritav!

Väiksemas kausis segada kokku vähene mesi, sinep, laimikoor, hakitud till ja sool-pipar. Edasi pole muud kui kaks kaussi kokku segada ning serveerida röstitud koduse leiva ning hapendatud kurgiga.

Kas Sinul on oma lemmikuim kalaretsept? Millist kala kõige parema meelega sööd? Kes sinu perekonnast valmistab parimat kalatoitu? Kas oskaksid seda järele teha? Ära hoia oma teadmisi endale, vaid jaga neid ka teistega. Pane oma retsept kirja ning võida ägedaid auhindu! NB! Auhindu on meil palju, alates värskest kalast kuni kalapüügivahenditeni! Vaata lisaks Facebookist!