Elupõline kaubandustöötaja Mari-Liis (72) tõmbab valge froteesoki jalast. „Tuksis“ jala laba on pundunud ja pealt lillakas, talla all on selgesti näha kaks tumedat armi. Proua Mari-Liisi katsumused algasid mullu novembris, kui ta ostis apteegist ühe eurose kosmeetikumi Supertšistotelo. Venemaal toodetud 1ml läbipaistev vedelik oli jala sarvestunud naha ehk konnasilmade eemaldamiseks. Tegelikkuses polnud vedelik muud kui seebikivi – 4,5 protsendiline söövitav lahus kaalium-ja naatriumhüdroksiidist. Seega ületas lahus koguni lubatud piirväärtust koguni neli korda.

See tähendas, et Mari-Liis tupsutas endale nahale söövitava toimega vedelikku.

Kuid kümne minuti pärast hakkas jalg hirmsasti valutama. Naine jooksis vannituppa, pesi jalga voolava vee all ja kipitus andis järele. Kui proua hommikul ärkas, oli talla alla tekkinud vutimuna suurune süsimusta koorikuga plekk.

Kui Mari- Liis 11.veebruaril Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralisse osakonda jõudis, jäeti naine kohe haiglasse ravile. Tartu Ülikooli Kliinikumi veresoontekirurg Toomas Ellervee pani diagnoosiks „Jalgade arterite oblitereeriv ateroskleroos“. Naisele tehti kolm erineva astmega operatsiooni. Kohe esimesel päeval tehti kahjustatud nahale lõiked, et sügavates kudedes olnud mäda ja veri välja voolaksid. Samal päeval uuriti ka kahjustatud artereid ning laiendati neid arteri siseselt. Seejärel käis proua infektsiooni vähendamiseks kümme päeva ka baroteraapias. Lisaks antibiootikumiravi.

„Naha kahjustus oli ulatuslik, mäda oli kogunenud labajala sügavuses,“ kirjeldab Ellervee. Kuna Mari – Liis oli kurtnud valu tugevnemist just viimastel päevadel, andis Ellervee naisele ka mõista, et „pikem ooteaeg oleks võinud olla labajalale saatuslik.“

Kui Mari-Liis haiglast välja sai, selgus, et vastutada ohtliku lahuse müüki sattumise eest ei taha keegi.

Pikemalt loe värskest Eesti Ekspressist!