Aga Eriku ema Kaire otsustas poisi kooli panna. Kuna vanem vend läks kooli, pani Kaire ka noorima samasse klassi. Nii oli mugavam (lastel koos hea minna!), aga ka majanduslikult kasulikum - lasteaed maksab Põlvas kuus keskmiselt 35 eurot, kuid kool on tasuta.

„Olgem ausad – oma suure perega elan ka mina alla vaesuspiiri. Kuna lapsed saavad koolis korralikult süüa, on see tegelikult suur abi,“ ütleb kuue lapse ema Kaire.

Erik ei ole erand. Mullu läks Eestis kooli 12 327 last, kuid 874 olid neist alles 5-6 aastased (arvestatud pole neid, kes said 1. oktoobriks 7aastaseks). Kõik nad oleksid võinud seaduse järgi veel aastaks lasteaeda jääda. Mullu septembris läks kooli ka üheksa 5-aastast.

Haridus- ja teadusministeeriumi üldharidusosakonna peaeksperdi Merike Mändla sõnul pannakse Eestis üha enam lapsi kooli kuueaastaselt. Ministeerium sellist trendi ei poolda.
Paraku pole selline trend meeldimise või tohutult andekate laste küsimus.

„Peamine põhjus on majanduslik," toob Mändla üllatava põhjuse laste lapsepõlve lühendamises. Ta teab, et lapsevanemad "kalkuleerivad, kuidas on perele odavam. Arvutatakse isegi peres, kus mõlemad vanemad töötavad ning otsest vaesust pole. Inimesed katsuvad võimalusel kokku hoida."
Üks võimalus kokku hoida on lasteaiatasu pealt. Näiteks Tallinnas ulatub lasteaiatasu 70 euroni, eralasteaias tuleb maksta viis korda rohkem. Kõige rohkem 5-6 aastaseid lapsi läkski kooli just Tallinnas - 361 last, kellest 280 asus koolipinki lasteaiast.