Vene kunstikoguja, peterburglane Andrei Vassiljev ostis juulis 2009 kuulsa vene avangardkunstniku Boris Grigorjevi maali „Restoranis“ (1913). Töö ajalugu näis briljantsena – juba 1914. aastal oli see publitseeritud ning edaspidi olnud soliidses Leningradi kogus. Vassiljev käis maali eest välja 250 000 dollarit sulas.
Mõne aja pärast saatis Vassiljev Grigorjevi maali Moskvasse näitusele. Pilti juhtus näitusel nägema Grabari nimelise restaureerimiskeskuse töötaja Julia Rõbakova, kes tundis töö ära: see oli alles hiljaaegu olnud neil ekspertiisis ja tunnistati võltsinguks.

Rõbakova informeeris sellest Vassiljevit, kes peagi sai teada veel ühe üllatava tõsiasja. 1986. aastal andis Vene Muuseum välja kataloogi, kus oli ka Grigorjevi „Restoranis“, seega asus 1914. aastal publitseeritud originaal hoopis Vene Muuseumis. Nüüd oli Vassiljevile lõplikult selge – ta oli ostnud võltsingu.
Ent see oli alles algus. Kataloogi üks koostajaid oli kunstiteadlane Jelena Basner. Kui Vassiljev nüüd maali müüjalt raha tagasi nõudis, keeldus viimane ja ütles, et on kõigest vahendaja: Grigorjevi maali tõi talle... Basner! Too omakorda väitis, et sai maali Tallinna elanikult Mihhail Aronsonilt.