Peaministri kestvusrekordi püstitamine Eesti ja Euroopa kaasaegses poliitikas on valitsuste läbivalt madala usalduse ning vohava populismi juures just rahvusvaheliselt palju küsimusi tekitanud, kuid mitte niivõrd Andrus Ansipi isikuomaduste vaid Eesti valija erilisuse teemal, ütles Viik.

"Ansipini visati nalja, et eestlaste jaoks on peaministrite vahetamine rahvussport, siis temaga algas kestvuspoliitika periood," ütles Viik Delfile.

Kui muudes riikides on majanduskriis pannud pigem populismi vohama ning olukord hullemaks läinud, on Eesti väheste riikide seas silma paistnud sellega, et valitsus pole tõmblema hakanud, võrdles Viik ja lisas, et välisinvestorite usaldus Eesti vastu kasvas tänu valitsussektori tasakaalupüüdlustele märgatavalt.

"Peaministrina on Ansip näinud nii buumi kui kriisi ja mõlemas süüdi mõistetud, ta on teisaldanud pronkssõduri ja krooni ning ka nende eest nuhelda saanud," loetles Viik Ansipi saavutusi.

Viik hindas, et peaministri ja inimesena on Ansip olnud kannatlik, kohusetundlik, töökas.

"Koosolekutel on vaja ära oodata hetk, kui ta oma plaadi on ette kandnud ning seejärel saab ka ise sõna sekka öelda, kusjuures uue numbrilise info omandamine ning kinnistumine toimib tal väga hästi," kiitis Viik Ansipi lembust numbrite suhtes.

Seevastu paeluvate lugude ja visioonide jagamine pole Viigi sõnul olnud Ansipi žanr, kuid talle ei meenunud ka ühtegi rahvusvahelist kohtumist, kus Ansip oleks jätnud kohustusliku kava korralikult ette kandmata - kogemus ja kodutöö kandis aasta-aastalt paremat vilja.

Kavalalt naeratav Ansip

"Tekkinud võimalused mängis ta aga alati välja," rääkis Viik. "Korduvalt meenuvad olukorrad, kus Stenbocki majas välisinvestoritele või rahvusvahelisele meediale e-valitsuse ruumis meie infoühoskonna arengu tutvustamisel ilmub ruumi uksele silmanurgast kavalalt naeratav Ansip, võtab show üle, selgitades ID-kaardi ja mobiil-ID sertifikaatide halduse unikaalset süsteemi või valitsuse rolli küberturvalisuses."

"Pärast seda, kui ta on külaliste ajakava lõplikult oma etteastega nässu keeranud, läheb asi tavaliselt veel hullemaks, kuna ta hakkab isiklikult huvi tundma investorite konkreetsemate plaanide vastu ning neid ka siinse ärikeskkonna eeliste osas ära rääkima," iseloomustas Viik Ansipi ettevõtlikkust. "Sellistes olukordades oleks ta võinud rahulikult oma kabinetis istuda või talle omistatud arrogantset suhtumist viljeleda, kuid võta näpust - selgelt paistis välja, kuidas ta nautis selliseid intermezzosid."

Kui infoühiskonna ja IT kontekstis kiputakse Ansipit seemnete ja fooliumimütsi maaletoojaks nimetada ning tema ignorants IT-teemade olulisuses on legendaarne, siis samapalju on see ka ekslik kuvand, leidis Viik.

"Korralikult ettevalmistatud, argumenteeritud ja laiemasse konteksti paigutatud digituru, küberturbe või e-riigi võimalused, mis Eestil on tekkinud, said ka tema poolt ette kantud ja Eesti huvid kaitstud," loetles Viik.

Viik lisas, et mitte ainult, kuid tuntavalt tänu Ansipile on Eesti positsiooni muude Euroopa riikide foonil e-riigi eestkõnelemisel alati kuulda võetud ning tõsiasi, et järgmise Euroopa Komisjoni juures just digiteemade voliniku kohta Eestile loomulikuks peetakse, on tunnistus just poliitilise juhtimise kvaliteedist.

Ansip ütles vabariigi aastapäeva eel Tartus peetud kõnes, et esitab presidendile tagasiastumispalve vastlapäeval, 4. märtsil.