"Loodan, et meie riigimasin peatub enne, kui hakkab Kohtla-Järve 13-aastaselt tüdrukult ära võtma Eesti kodakondsust," kirjutas riigipea Facebookis.

Ilves leidis oma sissekandes, et otsustamine tuleks edasi lükata, kuni tüdruk on 18-aastane ning saab täisealisena loobuda Venemaa kodakondsusest, mille isa talle nelja aasta eest Vene konsuli soovitusel võttis.

"Isa ei olevat teadnud, et Eestis on topeltkodakondsus keelatud," kirjutas president. "Milles see tüdruk süüdi on? Palun ametnikelt inimlikkust ja mõistmist."

Võimuliidu saadikud lükkasid täna riigikogus ühe poolthäälega tagasi sotsiaaldemokraatide eelnõu, mis oleks säilitanud Kohtla-Järvel elavale 13-aastasele tüdrukule Eesti kodakondsuse.

Häältega 38:37 tagasi lükatud kodakondsuse seaduse muutmise eelnõu lähtuski Eestis sündinud ja 2001. aastal naturalisatsiooni korras Eesti kodanikuks saanud tüdruku juhtumist.

Lapse isa astus 2009. aastal Vene Föderatsiooni kodakondsusesse. Toona võttis isa naaberriigi konsuli soovitusel Venemaa kodakondsuse ka oma tütrele, teadmata midagi sellest, et Eestis on topeltkodakondsus keelatud.

Neli aastat elas Kristina rahulikult kahe riigi kodakondsena, kedagi see ei seganud. Kui aga Kristina nimele välja antud Venemaa passi nägi Politsei- ja Piirivalveameti ametnik, järgnes kiire reageering. Ametnik teatas, et kuna Eestis on topeltkodakondsus keelatud, on neil kohustus võtta Kristinalt ära Eesti kodakondsus.

Kui inimene on Eesti kodakondsuse saanud naturalisatsiooni korras ja PPA-le saab teatavaks, et ta on lisaks omandanud muu riigi kodakondsuse, alustatakse menetlust, kus inimesele antakse valik, kummast kodakondsusest ta loobub. Kuni tänase riigikogu otsuseni oli menetlus peatatud.

Eelmise nädala Eesti Ekspress tõi päevavalgele loo Kohtla-Järve tüdrukust, kellelt ähvardatakse võtta Eesti kodakondsus, sest tal on ka Vene kodakondsus. Probleem on selles, et Eestis pole lubatud topeltkodakondsus ja alaealisel pole võimalik Venemaa kodakondusest enne täisealiseks saamist loobuda.