Naise - kutsugem teda Martaks - sõnul proovib Kohtla-Järve linnavalitsus talle "käkki" keerata juba mõnda aega, kuna võitles mõned aastad tagasi toonase Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi koolidirektori, õpetajatele ja lapsevanematele vastumeelselt ametisse määratud Irina Tokmani vastu. "Pärast seda jäime neile pinnuks silma kõiksuguste põhjustega."

Näiteks hiljuti kaebas linnavalitsus üht vanainimest hooldanud Marta ja tema abikaasa hiljuti kohtusse, kuna need olevat vanakest viimase tahte vastaselt kinni hoidnud, eesmärgiks saada endale tema maine vara.

Suvel riputas Marta oma värava külge sildi lausega "Ainult jobud seisavad värava taga ;)." Marta sõnul pidi silt käima linnaametnike pihta, kes tema aia taga mõttetult seismas käivad. "Ühel päeval kappasid nad niisama aeda sisse, küsisin, et kuidas nad võivad siseneda. Teisel korral tulid juba aia taha, koos politseinikuga. Kuid mind ennast ei olnud kodus. Siis tütar helistas mulle, ja küsis, et mis emmega juhtunud on. Politseinik oli mu tuttav, ta olevat esialgu arvanud, et teda mingi asotsiaali juurde kutsutakse."

Seejärel otsustaski Marta riputada aiale spetsiaalse jobude peletamise sildi. "Mina mõtlesin sõna "jobu" all lollikest, tobu ja tola. Hiljem sain keeleinspektsioonist oma suureks üllatuseks teada, et see pidavat tähendama j..ptvo..matti."

Varsti oli Kohtla-Järve abilinnapea Jüri Kollo tema mehele saatnud kutse linnavalitsusse vestlusele tulla. Kuna Marta abikaasat kodus polnud, läks naine ise. Kollo käest sai ta teada, et ropu sildi tõttu alustatakse väärteomenetlust. Sildi tõttu olevat kaebuse esitanud keegi linnakodanik, kuid neid jutte Marta ei usu. Tõenäoliselt ootab naist rahatrahv.

"Linnakodanik tõi pildi sildist," kinnitab aga abilinnapea Jüri Kollo, väites, et nemad Marta vastu mingit vimma ei pea. "Meie tahtsime asja rahulikult ära lahendada, võtku ainult silt maha ja rohkem me ei tahagi. Meie eesmärk ei ole kedagi karistada. Tema aga ütleb, et see on ilus sõna. Küsisime siis keeleinstituudis järgi."

Keeleinstituut kuulutas sõna "jobu" ropuks ja mittekohaseks avalikule sildile.
Kellegi jobuks kutsumise üle on Eestis juba varem tulist arutlust olnud. Nimelt kutsus 1996. aastal toonane Ida-Viru politseiprefekt Helmut Paabo ajakirjanikku Argo Soolepit ETV saates "Viru Regi" "vanaks jobuks". Kuigi solvunud Soolep nõudis kohtus Paabolt avalikku vabandust ja 15 000 krooni, jäeti hagi rahuldamata. Seetõttu ei saa ka Marta aru, kuidas sõna "jobu" tähendus 10 aasta jooksul sellise arengu on teinud.

Kollo sõnul aga olevat vahe niisama ütlemisel ja sildil. "Üks asi on rääkida, seda enamus ei kuule. Aga silti näevad ju kõik."