Viimastel päevadel näib huvi rongisõidu vastu olevat kasvanud. Ilmselt on selle põhjuseks tasuta sõit tallinlastele, võib-olla ka uued rongid. Ühistranspordi populaarsuse kasvu tuleb tervitada, ja loodetavasti ei aja seda karile ka segadused, mis kaasnesid Elroni asumisega teenusepakkujaks.

On aga üks aga. Rongipilet Tallinnast Tartusse ei maksa mitte 6.21 ega 8.91 ega isegi 11.61 eurot, nagu pileti peal kirjas, vaid pigem umbes 40 eurot. Vahe maksab keegi kinni (hea aus maksumaksja, väike vihje sulle: see keegi loeb praegu Ekspressi). Rohkem reisijaid, suurem kulu.

Elroni juht Andrus Ossip istub Elektriraudtee esindajana Tööandjate Keskliidus. See liit on aastaid teinud ettepanekuid, et sotsiaalmaks võiks olla osaliselt töövõtja maks – töövõtja sissetulek jääks sisuliselt samaks, aga ta ise näeks, kui palju talle makstavast rahast läheb näiteks Haigekassale. Ehk kasvaks nii kodaniku nõudlikkus riigimaksude kasutamise suhtes?

Samal ajal võiks ka riik näidata, mida me oma maksude eest saame. Päris erasektoris, nagu Ossip kindlasti G4Si juhtimise aegadest mäletab, on tavaliselt kasutusel kuluaruandlus – teed tööalase kulutuse, esitad tööandjale tšeki ja põhjenduse, tööandja maksab sulle raha tagasi. Vahest peaks riigi poolt doteeritavad teenused toimima samamoodi? Maksad iga Tallinn-Tartu rongipileti eest 40 eurot, teed kord nädalas või – eestlaste puhul Eurobaromeetri andmetel pigem tõenäolisemalt – kord aastas riigile kuluaruande, riik maksab sulle iga pileti pealt 31 eurot ja 9 senti tagasi. Sünnib täpsem teadmine teenuse hinnast ja riigi panusest, meie kõigi maksutulude kasutamisest. Keegi ei jääks tukkuma. Praamiliikluse puhul saaks sama mudelit rakendada, vahest kaaluda ka taastuvenergia tarbimise puhul, kindlasti leidub üht-teist veel. Rääkimata eelmainitud Haigekassast – võiks vähemalt saada arve, kust on näha, palju see sapikivide laparoskoopia tegelikult maksma läks, mis meile just välja tehti.

Ei tea, mis me siis arvaksime nendest kuulsatest näo ees laiutavatest hallidest seljatugedest või istmete piiratud arvust rongis, kui me sõidu eest 40 eurot välja käima peaksime? Peamegi.