Üks põnevamaid seiku Liivi eluloos on see, et ta aitas aastaid tagasi politsei sisekontrollil üht kriminaalpolitseinikku pistist võtma provotseerida. Kuritegu matkima ja mikrofoni kandma värvatud Liiv oli samal ajal tagaotsitav, ent see “pisiasi” ei takistanud võimudel teda agendina kasutada.

Teine usin kelm, Janar Kosman, võeti läinud nädalal vahi alla kahtlustatuna üheksas kelmuses ja ühes kelmuse katses. Neist kolm kelmust on toime pandud pärast viimast süüdimõistmist. Alles mullu novembri lõpus määras kohus varemgi karistatud Kosmanile ligi kahe aasta pikkuse vangistuse, kuid asendas selle üldkasuliku tööga.

Kosmani kelmused on peamiselt seotud portaali www.kooli.ee nimel tegutsemisega. Kasutades ära portaali nime sarnasust tuntud koolitusportaaliga www.kool.ee, pani Kosman toime rea kelmusi, võttes inimestelt näiteks tuhandeid kroone autojuhi koolituse eest, mida kooli.ee justkui vahendas.

Lisaks tüssas Kosman mitut internetipoodi – tellis neilt kaupa, kuid elektroonilise arve saamisel saatis poe e-maili aadressile võltsitud andmetega kinnituse arve tasumise kohta. Reaalselt ta tellitud kauba eest ei tasunud. Peamiselt tellis Kosman kaupa reedeti, kuna nädalavahetustel ei olnud kaupluste raamatupidajaid tööl ja keegi ei saanud kontrollida, kas raha on ka reaalselt laekunud.

Ühel korral jäigi kelmus katse staadiumisse just seetõttu, et pood keeldus enne kaupa väljastamast, kui raha käes, rääkis kriminaalasja uurimist juhtiv prokurör Maksim Kink. “Siit hoiatus internetis kaupa müüvatele poodidele: enne kauba väljastamist tuleks alati kontrollida, kas selle eest on raha arvele laekunud. Elektroonilisi maksekinnitusi on üsna lihtne võltsida,” lisas prokurör.

Uurimine jätkub, tõenäoliselt episoode lisandub, sest ainuüksi Ekspressi toimetusse on laekunud kümneid vihjeid Kosmani tempudest.