Viktor Kalašnikov töötas pärast KGB-karjääri Brüsselis ja Viinis president Boriss Jeltsini meeskonnaga, 90.ndate lõpust on ta vabakutselise ajakirjanikuna kritiseerinud teravalt Kremlit ning elanud mitmel pool Euroopas, sealhulgas Ukrainas, Poolas ja Eestis. Septembris läksid nad Saksamaale.

Tallinnas, tõsi küll, tekkis tal mõnevõrra skandaalimaigulisi probleeme. Asjaga kursis olevate inimeste sõnul korraldas ta justkui meelega jamasid. Näiteks tekkis tal tülisid maksmatajäetud arvete pärast Olümpia hotellis ja hambaarsti juures.

Hambaarst Anneli Aleksius kinnitas Ekspressile, et Kalašnikoviga kaasas olnud naine, ilmselt Marina, jäigi talle hambaravi eest võlgu, kuigi doktor tegeles temaga nädalavahetuse õhtul kella 7st öösel kella 2ni välja. "Nad ikka sihilikult manipuleerisid ja skandaalitsesid," nentis Aleksius.

Lisaks kahtlustasid Kalašnikovid juba siis, mullu juulis, et neid Eestiski - ehk isegi hambaarsti juures ja hotellis - raskemetallidega mürgitatakse, kuna nad uurivad Litvinenko asja, ja käisid Mustamäe haiglas uuringutel. Ekspressi andmetel midagi kahtlast siiski ei avastatud.

Ekspressile pakkus Kalašnikov mullu suvel „salajast infot", siis aga ütles, et arvuti on kahtlasel kombel kinni kiilunud ja talle tuleb IT-spetsialist koju saata. Ekspressi juhtkond soovitas mehel kahtlaste sündmuste puhul politseisse pöörduda - tundus, et Kalašnikovid tahtsid pigem meediaga isiklikku kontakti saavutada kui midagi pakkuda.

Ta on korduvalt andnud intervjuu geopoliitiliste teemade kolumnist Jeffrey R. Nyquistile, kes nende viimase jutuajamise põhjal kirjutanud huvipakkuva artikli väljaandes (30.12.10) Financial Sense (üks varasem artikkel on ka portaalis FreeRepublic, kuulata saab ka pikka intervjuud YouTube´s inglise keeles.) Arvestades Kalašnikovi seisukohti, pole ime, kui ta arvab, et FSB teda mürgitada püüdis.

Nyquist märgib artikli alguses, et nüüd, kus USA Senat on ratifitseerinud strateegiliste relvade vähendamise lepingu (START), tuleks küsida, kas see sõlmiti inimestega, keda saab usaldada. Kalašnikovile toetudes jõuab ta muidugi järeldusele, et ei saa.

Kalašnikovi sõnul ei saa Lääs Venemaa alustest õigesti aru. Üks tähtsamaid on võimusüsteem, mille juures ei saa rääkida korruptsioonist. „Korruptsioon võib eksisteerida normaalselt funktsioneeriva võimumehhanismi juures, kui mõned inimesed rikuvad seadust ja müüvad oma positsiooni, et teenida raha," selgitab ta. Nõukogude Liidus oli võim rangelt nomenklatuuri käes, mis rakendas seda omal moel efektiivselt, kuid praegu on teoksil midagi muud, mida Kalašnikov nimetab „solidaarsuseks kriminaalse organisatsiooni sees". Valitseva eliidiga ühinemine tähendab muutumist osaks kriminaalsest ärist. See side on tema sõnul karmim kui nõukogude ajal.

Ta toob näite: Moskva linnavalitsuse nõunikuna töötamise ajal pakuti talle ühe firma direktori kohta, sest taheti teda organisatsiooniga liita. „Mulle öeldi, et kui ma nõustun, siis on see lõplik. Sa hakkad osalema ärastamises ja ressursside varguses, ja sa saad üheks meist, ning siit enam tagasiteed pole." Tegu on nö ühe otsa piletiga. See organisatsioon põhineb endise KGB-lase hinnangul ühisel tegevusel ja ühistel huvidel, mis ei sobi absoluutselt kokku Läänes normaalseks äriks ja poliitikaks peetavaga.

„See on tänase päeva Venemaa tragöödia, et seda juhivad päris gängsterid, ja see muutub ülejäänud maailmale teistlaadi ohuks. See pole korruptsioon, vaid kriminaalne organisatsioon, mis on võtnud tohutu suure riigi kogu relvastusega enda kontrolli alla," kordab ta.

Selles süsteemis osalevad kõik, kes teevad administratiivsel tasandil otsuseid, nad on selleks kohustatud juba ametisse asudes ja see on ka garantii nende kuulekuseks tulevikus - niipea, kui ametnikust kriminaal süsteemi reegleid rikub, võetakse ta kohe kohtulikule vastutusele.

Kalašnikov lisab, et olukord on hullem kui nõukogude ajal ning 20-25% elanikkonnast elab alla elatusmiinimumi, lõhe vaeste ja rikaste vahel on suurem kui USAs või enamikus teistes riikides. Lisaks puuduvad ka ametiühingud ja töötajad ei saa oma õiguste eest seista, sest Läänes tavalised ametiühingud õõnestaksid eliidi võimu ja poliitilist korraldust. Kõik katsed ametiühingutele elu sisse puhuda on seni liiva jooksnud. „Meil on tegu nomenklatuuriga, mida tsementeerib laiahaardeline kriminaalne äri, sealhulgas tuumarelvadega."

Sealjuures saab uus nomenklatuur aru, et nende raha pole Venemaal turvaline, nad võivad sellest iga hetk ilma jääda. Seetõttu vajab uus nomenklatuur institutsioone raha legaliseerimiseks ja tihedat koostööd Lääne pankadega. Selleks, et Lääne pankadel ei tekiks kiusatust kahtlase raha päritolu lähemalt uurida, kasutab Venemaa „pehmet väljapressimist": kas tahate teha koostööd või konfrontatsiooni? Kui koostööd, siis tühistage meie eliidile viisanõuded ja muud seaduslikud takistused. Kui mitte, võib Venemaa muutuda ettearvamatuks ja agressiivseks.