Mõned aastad tagasi viis Häälele oma mure metsatööstur Mati Polli. Maksuamet pani Pollile ja tema 36 kolleegile patuks 1,3 miljardi kroonise sissetuleku varjamist.

Süüdistus oli rekordiline nagu ka tehing, mis tegi Polli koos kompanjonidega 2003. aastal väga rikkaks. Nad müüsid soomlaste Stora Ensole maha Eesti suurima metsafirma Sylvester.

Priske tehingu pealt oleks tulnud tasuda 404 miljonit krooni tulumaksu. Nutikad metsamehed aga andsid iseendile kuulunud aktsiad üle oma erafirmadele ja müüsid need alles siis soomlastele.

Selline vangerdus oli igati mõistlik, sest 2000. aastal kaotas Siim Kallase valitsus ettevõtete tulumaksu. Igaks juhuks hankisid metsamehed oma plaanile tollal Aivar Sõerdi juhitud maksuameti kirjaliku heakskiidu.

Aastad möödusid ning maksuameti pea­direktoriks sai Enriko Aav. Veebruaris 2007 said Sylvesteri endised omanikud käsu eraisikutena tulumaks ikkagi ära maksta.

Nüüd asus Marti Hääle eestvedamisel tegutsema seitsme advokaadi tiim. Metsamehed olid riigile ametlikult kompromissi pakkunud. See oleks neile tähendanud kümnete miljonite kroonide maksmist, aga maksuameti keeldumine käivitas armutu võitluse.

Tänavu juunis sai maksuamet täielikult lüüa. Riigikohtunike Tõnu Antoni, Indrek Koolmeistri ja Harri Salmanni otsuse lugemine paneb imestama, millele maksuamet üldse lootis?

Maksuterminaatorid ei leidnud ühtki fakti, et metsamehed oleks kasutanud firmade arvele laekunud miljoneid luksusliku elulaadi nautimiseks. Seega ei saanud nad aktsiate müügist isiklikku kasu. Küll aga asutasid Polli ja sõbrad selle rahaga uusi ettevõtteid, mis sadadele inimestele tööd annavad.

Riigikohus käskis tulumaksuna ära võetud raha Sylvesteri omanikele tagastada. Koos intressidega peab maksuamet loobuma rohkem kui 500 miljonist kroonist, mida pole võtta mujalt kui valitsuse reservidest. Nii valusat kohtukaotust pole Eesti riik eales saanud.

Hääl ei vajanud maksuameti alistamiseks geniaalset ideed. Ta pidi juhtima kohtus vaid väsimatult tähelepanu sellele, et ka rikastel on Eestis inimõigused.

"Emotsionaalselt tähendab see otsus mulle väga palju," ütleb Hääl. "Õnnestus hoida ära karjuv ebaõiglus. Riik ei tohi olla kuri!"

Kahjuks jaksavad vaid vähesed palgata endale temasugust kaitsjat. Klientide huve ajades kõneleb ta pea apostelliku sisendusjõuga. Olen seda ise kogenud, kui kirjutasin aasta algul loo Alexela Terminali osalusest Aafrika bensiiniäris. Sain Häälelt pooletunnise mobiilikõne, kus ta üritas mind veenda artikli ebaõigluses. (Marti kuulub Alexela Terminali nõukogusse, tema vanem vend Heiti on firma osanik.)

Maksuametist jagusaamine tekitab põnevust, kas Hääl suudab lüüa järgmisena riigiprokuratuuri ja kaitsepolitseid?

Tema klientide hulgas on näiteks maa-ameti peadirektor Kalev Kangur. Sügisel algavast maadevahetuse protsessist saab ilmselt Eesti mahukaim kohtuasi, mis kõik osalised ära kurnab.

Praegu üritab Hääl suvest rõõmu tunda, niipalju kui see suure advokaadibüroo ülihõivatud juhil võimalik on. Sel nädalavahetusel toimub Harjumaal Ruilas maailma karikavõistluste etapp takistussõidus, kuhu oodatakse välismaalt rohkem kui sadat hobust.

Külalisi võõrustab Ruila ratsakeskus, mille omanik Marti Hääl on ühtlasi võistluste president.

Tema 13-aastane tütar Sandra Liis astub üles karikaetapivälises poniklassis suksuga Aramis.

Nelja lapse isa on noorte ratsasporti edendava klubi Kuldne Kabi asutajaid. Nädalalõppu ootab Hääl sama suure huviga nagu maksuameti nokauteerinud riigikohtu otsust: "Hobused lülitavad mind tööst täielikult välja."