Ükski sõdur pole lahinguväljal üksi. Olümpiakuld Kristina Šmigunil oli kümneliikmeline hooldustiim, Gerd Kanterit töötasid üles üheksa spetsialisti. Kes on Evelin Ilvese "määrdemeistrid" ja "mänedžerid"?

Et Evelin on suure suhtlusringkonnaga inimene, on tema taustajõudusid raske määrata. Need algavad abikaasast ja tütrest (kes hindab emme kleite) ja lõpevad sõbrannadega õpilasmalevast ja korporatsioonist. Riigi palgal on ainult üks mittekoosseisuline erasekretär. Mõnikord annab ta oma artikleid ja kõnesid üle vaatamiseks presidendi nõunikele Toomas Sildamile või Olari Koppelile.

Ta on iseseisev ja ka isepäine, märgivad tema taustajõud. Sellisena sarnaneb ta pigem oma rida ajanud Hillary Clintoni ja Eleanor ­Rooseveltiga kui Laura Bushi või Helle Meriga, kes eelistasid jääda mehe varju. Toomas Hendrik ­Ilvesele, kel rahvamehelikkus ei ole just tugevaim külg, paistab abikaasa aktiivne rahvaga suhtlemine sobivat. Tõmmates kõmupressi tule endale, jätab Evelin Ilves presidendile aega mõelda oma suuri mõtteid ega sunni teda poe taga lihtrahva muresid kuulama.

Tugeva ja võimuka isiksusena on Evelin Ilvesel liidrile oluline delegeerimisoskus: tal on omadus inimesi kuulata ja enda kasuks rakendada. Kui uus presidendipaar 2006. aastal Kadriorgu asus, tundus Evelin Ilvesele algul, et ta teab täpselt, kuidas asju õigesti teha. Kui tulid esimesed tagasilöögid, õppis ta nendest: ta õppis küsima ja ära kuulama ja teiste arvamusega arvestama. Mida aeg edasi, seda rohkem arvestab ta teiste arvamusega. Jättes viimase sõna siiski endale.

Angelika Erin
toitumisnõustaja

"Mul pole olnud vaja mingit imenõu talle anda. Paar aastat tagasi rääkisime, millest alustada, ja nagu ka teistele olen talle soovitanud, et tuleks rohkem kulutada ehk liikuda ja vähem süüa. Näiteks senistest kogustest süüa edaspidi pool. Tänaseks päevaks oleme jõudnud selle kõige lihtsamani, et süsivesikuid (teravili, puuvili, kartul jne) ei ole tark süüa pärast viit õhtul, pikki söögivahesid pole mõistlik pidada ja portsud peavad jääma väikeseks. Eveliniga on nii, et ta kuulab ära ja ei vaidle! Iseasi, kas ta kõike kuuldut kasutab. Ja ma ei tea juhust, et ma oleksin pidanud talle üht asja kaks korda rääkima, jah, ei tule meelde! Samas on neid kõige lihtsamaid juhtnööre kõige raskem pidada. Evelinil on iseloomu ja tahtejõudu. Kuna tunnen teda juba teismeliseeast saadik, siis tean, et tal on sihikindlust - kui ta midagi otsustab, siis viib selle ka järjekindlalt ellu."

Piia Vann
endine erasekretär

Concordia Ülikooli majandusteaduskonna lõpetanud mittekoosseisuline erasekretär töötas presidendi kantseleis kaks aastat ja lahkus läinud aasta lõpus. Erasekretärina pidi ta tegema kõike, alates hotellikohtade kinnipanemisest kuni lapsehoidmiseni. Evelin Ilves: "Piiaga alustasime ja olime koos Kadriorus uued. Usun, õppisime palju mõlemad ja kui ta lahkus, leppisime kokku, et veedame ka edaspidi koos mõne puhkuseperioodi ja mängime tennist. Meil on ka ühevanused tütred, kes hästi läbi saavad. Piia muutis oma elukorraldust ning viibib pikemat aega Eestist kaugel. Mina pole kunagi kolleegile või alluvale kauguste kutse pärast etteheiteid teinud. See on loomulik, et inimestel võivad elus uued suunad tekkida. Ka Piret Arukaevuga on meil kokkulepe, et kui ta leiab uue väljakutse, siis ta läheb, ma ei pea õigeks inimesi ajaliselt siduda."

Ivi-Els Schneider
teinud Ärma talu ja Kadrioru lossi sisekujundust

"Evelin on jube tubli, kui midagi ette võtab. Ta võis helistada kas või ­öösel ja pidada nõu. Kuna ta kasutas Ärma talu sisustades palju vanu asju, siis ta sõitis meeletult palju ringi neid otsides. Ta rajas ise aeda, ise haljastas. Päevad läbi käis mööda aiandeid, puukoole ja vanavarakauplusi, kogu aeg küsis, sai tuge. Kui rahakott piiras, siis tegi järeleandmisi. Ja tema lahendused olid leidlikud: näiteks pani ta Viljandi kultuuriakadeemia tüdrukud talu kardinaid heegeldama jne. Ärmal võttis väga palju minu nõu kuulda - nüüd, Kadriorus on ta iseteadvam."

Kaia Heinleht
varasem personaaltreener, praegune pilatese treener

"Evelin Ilves treenib mõistlikult ja eesmärgipäraselt, ­sportlase hingega. Nagu kõik, kes alustavad trenni pärast pikemat pau­si, alustas ka tema kaks aastat tagasi kõndimisega (iga päev), millest sai peagi kepikõnd, pluss kaks-kolm trenni näda­las (tant­suline trenn, lihastreening hantlite ja kangiga, pilates). Nüüd on ta sellises vormis, et treenib iseseisvalt ning tal on igal alal oma treener. Kui vahepeal arengutempo läks väga kiireks, siis tõmbasin teda tagasi, et ta võtaks rahulikumalt. Tulemused tulid tal kiiresti. Kui tema oma tiheda graafiku juures leiab aega, siis kummutab see nii tihti kõlava hädaldamise, et teeks trenni küll, aga aega pole. Kui on tahtmine, leiab alati aega.

Katrin Sangla
jumestuskunstnik

"Sain Eveliniga tuttavaks töökohustuste täitmisel kaks aastat tagasi ja eneselegi oota­matult oleme selle aja jooksul sõpradeks saanud. Oma jumestuse, soengu ja riidevalikuga saab ta suurepäraselt ise hakkama, aga kui on kiirus taga, siis kõike ei jõua ise teha. Mina lihtsalt vaatan, et lõpptulemus oleks igast poosist korrektne ja vaadatav. Ta usaldab oma maitset ja mina usaldan teda."