Juba 2002.aasta sügisel tabas Eestit esimene fentanüüli põhjustatud üledooside laine. Sama kordus 2004.aasta kevadel. Vahelduva eduga jõudsid Eesti narkomaanideni erinevad fentanüüli analoogid, mida kutsuti „valgeks hiinlaseks" või „valgeks pärslaseks" meie narkoturule ja osutusid väga ohtlikeks. 2006.aastal niisiis järjekordsed 71 inimelu. Koos 2004. ja 2005. aastaga ületas sünteetilise aine ohvrite arv 200 piiri. Surmajuhtumite põhjuseks on enamasti tõik, et fentanüüli kangus varieerub tugevalt. Näiteks „valget pärslast" peetakse heroiinist kuni tuhat korda kangemaks. Et heroiiniga harjunud süstijad ei osanud doseerides selle peale tulla, järgnes massiliselt üledoose ja sisuliselt silmapilkseid surmajuhtumeid.

Eesti fentanüülisurmade epideemiat toodi aruande esitlusel korduvalt näiteks, missuguseid tagajärgi võib põhjustada narkootikumide mõju ebapiisav teadvustamine.

Keskmiselt sureb igas tunnis üks eurooplane narkootikumide tarvitamise tagajärjel, märgiti esitlusel.

EMCDDA avaldas mitmeid teisigi murettekitavaid signaale.

Opioidide, eriti sünteetiliste opioidide nagu fentanüül, tarbimine on EMCDDA juhtide hinnangul tõusuteel. Märgiti, et eelmisel aastal püstitati Afganistanis heroiini tootmise kõigi aegade rekord - 733 tonni. Aruande esitlusel avaldati imestust, et see tulemus ei ole Euroopas veel väga tunda andnud. Vastupidi, Euroopa Liidus on konfiskeeritud heroiini kogused isegi vähenenud.

Süstijate ühe suurima terviseriskina uimasti mõjude kõrval märgiti kiiresti levivat C-hepatiiti.

Sünteetiliste narkootikumide (amfetamiin, MDMA (ecstasy) puhul märgiti, et tootmine on väga innovatiivne. Laborid on mobiilsed, tootmisse on kaasatud kõrgharitud keemikuid, kasutusel on suuremad nõud ning korraga valmistatakse varasemast palju suuremaid koguseid. Tootmise kõrvalproduktid ladestatakse teadagi suvalistesse kohtadesse, mis omakorda põhjustab tõsiseid keskkonnariske.

Kokaiini puhul rõhutati, et muutunud on transiiditeed. 2007.aastal jõudis juba neljandik kokaiinist Euroopa turule läbi Lääne-Aafrika. Mullu konfiskeeritud 121 tonnist kokaiinist 69% saadi kätte Hispaanias-Portugalis, ent märgiti ka, et uued transiiditeed on suundumas Ida-Euroopasse. Esitlusel seda küll eraldi ei mainitud, kuid teada on, et Aadria mere ühe suurima sadama, Rijeka, kokaiini konfiskeerimise juhtumid on kiiresti sagenenud.

Kokaiini tarvitamine on jätkuvalt tõusuteel. Arvestades, kui intensiivselt võideldakse Ladina-Ameerika kokaiinitootmise vastu, on see tõeliselt karm teema.

Eelmisel aastal võõrutusravi vajanud uutest patsientidest ligi kolmandik olid kokaiinitarvitajad. See näitab, et kokaiini populaarsus Euroopas on peagi saavutamas täiesti uut taset ning aine on vallutanud seni noorte seas populaarse ja suhteliselt odava amfetamiini positsioonid.

Kanepi tarbimine Euroopas on kergelt langemas. Ent arvud on sellegipoolest muljetavaldavad. Euroopas tarvitab neli miljonit iinimest kanepit iga päev, ent elu jooksul on seda uimastit proovinud iga viies 15-64 aastane eurooplane ja iga kolmas 15-24 aastane. Näiteks Taanis on elu jooksul kanepit tarvitanud iga teine noor, täpsemalt 44%!