Biden ütles, et Ühendriigid tagavad endiselt Iisraeli julgeoleku, sealhulgas raketikaitsesüsteemi Raudkuppel toimimise ja Iisraeli võime rünnakutele vastata, aga ta blokeerib selliste relvade saatmise, mida võidakse kasutada Rafahi tihedalt asustatud piirkondades, kus varjab end üle miljoni palestiinlase, vahendab New York Times.

Biden oli juba eelmisel nädalal peatanud 3500 pommi Iisraelile saatmise mure tõttu, et neid võidakse kasutada Rafahis. Tegemist on esimese korraga, kui Biden püüab USA relvade abil mõjutada seda, kuidas Iisrael sõda peab.

Eile ütles Biden, et blokeerib ka suurtükimürskude saatmise.

„Kui nad lähevad Rafahisse, ei anna ma relvi, mida on ajalooliselt kasutatud Rafahiga tegelemiseks, linnadega tegelemiseks, mis tegelevad selle probleemiga,“ ütles Biden intervjuus CNN-ile.

„Aga see on lihtsalt vale. Me ei kavatse... me ei kavatse anda relvi ja suurtükimürske, mida on kasutatud,“ lisas Biden.

Küsimusele, kas tsiviilisikute tapmiseks Gazas on kasutatud Ameerika 2000-naelaseid (umbes 900-kiloseid) pomme, vastas Biden: „Tsiviilisikud on hukkunud Gazas nende pommide ja muude viiside tagajärjel, millega nad asustuskeskusi ründavad.“

Bideni jutt rõhutab kasvavaid erimeelsusi USA ja tema lähima liitlase vahel Lähis-Idas Gaza sõja pärast, milles on hukkunud üle 34 000 inimese ja mis on tekitanud humanitaarkriisi. USA on Iisraeli suurim relvadega varustaja. Bideni administratsioon kavatseb esitada sel nädalal kongressile raporti, milles antakse hinnang sellele, kas administratsioon usub Iisraeli kinnitusi, et ta on kasutanud USA relvi vastavalt USA ja rahvusvahelisele õigusele.

Varem on Biden tõrjunud üleskutseid Iisraeli abistamisele tingimusi seada.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on USA hoiatused tagasi tõrjunud ja öelnud, et Iisrael jätkab Hamasi likvideerimist isegi siis, kui peab seda üksi tegema.

Biden ütles, et ei pea Iisraeli seniseid operatsioone Rafahis täiemõõduliseks sissetungiks, sest ei ole antud lööke asustuskeskustele, aga ta peab neid piiri peal olevateks, ning need tekitavad probleeme tähtsate liitlastega nagu Egiptus.

Biden ütles, et tegi Netanyahule ja tema sõjakabinetile selgeks, et nad ei saa toetust, kui ründavad tihedalt asustatud piirkondi.